Veelgestelde vragen

Groene kaart

De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs. Met een groene kaart toon je aan dat jouw auto verzekerd is. Daarnaast vind je allerlei praktische informatie op de groene kaart, zoals de telefoonnummers die je kunt bellen bij een ongeval, pech of diefstal. 

Op de groene kaart staan de volgende gegevens:
 

  • uw polisnummer;
  • de geldigheidsperiode van de autoverzekering;
  • in welke landen het voertuig is verzekerd;
  • het kenteken dat is verzekerd;
  • uw groene kaart nummer.

Als uw motorrijtuig bij Nh1816 is verzekerd, dan krijgt u voor elk bij Nh1816 verzekerd motorrijtuig een groene kaart op een van de volgende manieren:
 

1. VerzekeringApp

In de Nh1816 VerzekeringApp vindt u de actuele groene kaart. De groene kaart in de App is ook offline beschikbaar. U kunt de groene kaart ook oproepen als er geen internetverbinding is.
 

Maak ook gebruik van de VerzekeringApp! Download die in de Appstore of in Google Play.

 

2. Polispas

Van Nh1816 of van uw adviseur krijgt u op aanvraag een polispas. De achterkant van een polispas is ook de groene kaart.

 

3. Papier

Van Nh1816 of van uw adviseur krijgt u op aanvraag een groene kaart op groen A4 papier.

In Nederland is het sinds 1972 niet meer verplicht om de groene kaart in de auto te bewaren. 

In sommige landen is het in bepaalde situaties wel verplicht om de groene kaart in de auto te hebben. Neem de groene kaart dus altijd mee als u met de auto of motor naar het buitenland gaat. Een zwart-wit kopie is in principe ook al voldoende. Het mag zelfs een ander verzekeringsbewijs zijn. Als alle relevante verzekeringsgegevens er maar op staan.

De politie kan binnen de EU in centrale registers nakijken of u verzekerd bent. In Nederland gaat dit op eenvoudige wijze via de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW.

Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

NB Cyprus

Op Cyprus is de groene kaart alleen geldig in het Griekse deel van het eiland. Omdat het Turkse deel internationaal niet als land is erkend, moet voor dat deel van Cyprus aan de Turks Cypriotische grens een aparte verzekering worden afgesloten voor het Turks Cyprus.

In een aantal landen is het verplicht om de originele papieren groene kaart bij u te hebben. Gaat u op vakantie naar een van de hieronder genoemde landen of rijd u er doorheen? Zorg dan dat u een papieren groene kaart bij u heeft. Heeft u alleen een digitale groene kaart via de VerzekeringApp of op creditcard formaat? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur. Hij stuurt u een papieren groene kaart.

 

In deze landen is de originele papieren groene kaart verplicht

ALBANIË                                 (landcode AL)

AZERBEIDJAN                        (landcode AZ)

BOSNIË – HERZEGOVINA       (landcode BIH)

ISRAËL                                   (landcode IL)

MACEDONIË                           (landcode MK)

MAROKKO                              (landcode MA)

MOLDAVIË                              (landcode MD)

MONTENEGRO                       (landcode MNE)

OEKRAÏNE                              (landcode UA)

RUSLAND                               (landcode RUS)

SERVIË                                   (landcode SRB)

TUNESIË                                 (landcode TN)

TURKIJE                                  (landcode TR)
 

NB Servië

In Servië is de groene kaart alleen geldig in die delen van het land die onder controle van de Servische regering staan. Kosovo heeft zich van Servië afgescheiden en Kosovo wordt door Servië niet erkend. Omdat Kosovo internationaal niet als land is erkend binnen het Groene Kaart verdrag, moet voor Kosovo aan de Kosovaarse grens een aparte verzekering worden afgesloten 

Bijzonderheden polispas groene kaart

De groene kaart geldt in de landen die niet op de achterkant van de pas zijn doorgekruist! 

Gaat u naar of komt u door één of meer van de op de achterkant van de pas doorgekruiste en hieronder vermelde landen? Dan geldt in die landen de polispas groene kaart NIET als groene kaart in verband met lokale grenscontrole op het bezit van een papieren groene kaart. Neem contact op met uw verzekeringsadviseur. Hij stuurt u een papieren groene kaart. 

Bijzonderheden groene kaart voor caravans

In Nederland en de meeste andere EU-landen heeft u geen aparte groene kaart nodig voor uw caravan. Als uw caravan is gekoppeld aan uw auto, dan is de caravan WA verzekerd op de verzekering van het trekkende voertuig.

In Duitsland, Spanje en Polen heeft u een aparte groene kaart nodig voor uw caravan (zwaarder dan 750 kilo). Die groene kaart kunt u bij uw autoverzekeraar opvragen en krijgt u per post of digitaal toegestuurd.