Veelgestelde vragen

Groene kaart

Als uw motorrijtuig bij Nh1816 is verzekerd, dan krijgt u voor elk bij Nh1816 verzekerd motorrijtuig een digitale groene kaart via de VerzekeringApp of Mijn Polissen. 
 

1. VerzekeringApp

In de Nh1816 VerzekeringApp vindt u de actuele groene kaart. De groene kaart in de App is ook offline beschikbaar. Daarvoor is het belangrijk dat u eenmaal de groene kaart in de VerzekeringApp bekijkt en/of download vanuit de app. U  kunt  de groene kaart dan ook oproepen als er geen internetverbinding is. 
 

Maak ook gebruik van de VerzekeringApp! Download die in de Appstore of in Google Play.

 

2. Mijn Polissen

Via de website van uw adviseur of via www.nh1816.nl/mijn-polissen heeft u toegang tot al uw verzekeringsinformatie bij Nh1816, waaronder de actuele groene kaart van de bij Nh1816 verzekerde motorrijtuigen.
 

In de volgende landen moet u beschikken over de papieren groene kaart: 
In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder altijd een originele papieren groene kaart nodig.
 

Een groene kaart mag digitaal verstuurd worden. Indien u de groene kaart wilt printen moet dat wel op groen papier of groen geprint worden.

Heeft u geen toegang tot internet, Mijn Polissen of de VerzekeringApp, neem dan contact op met uw adviseur voor een groene kaart op A4 papier. 

De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs. Met een groene kaart toont u aan dat uw auto verzekerd is. Daarnaast vindt u allerlei praktische informatie op de groene kaart, zoals de telefoonnummers van hulpverlening die u kunt bellen bij een ongeval, pech of diefstal.

Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Als bestuurder moet u in elk land kunnen aantonen dat het voertuig verzekerd is, met een groene kaart of iets anders. 

Cyprus

Op Cyprus is de groene kaart alleen geldig in het Griekse deel van het eiland. Omdat het Turkse deel internationaal niet als land is erkend, moet voor dat deel van Cyprus aan de Turks Cypriotische grens een aparte verzekering worden afgesloten voor het Turks Cyprus.

In een aantal landen is het verplicht om de originele papieren groene kaart bij u te hebben. Gaat u op vakantie naar een van de hieronder genoemde landen of rijdt u er doorheen? Zorg dan dat u een papieren groene kaart bij u heeft. Print zelf uw digitale groene kaart (via de VerzekeringApp of Mijn Polissen) in kleur uit of neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur. Hij stuurt u een papieren groene kaart.

In deze landen is de originele papieren groene kaart verplicht:
 • ALBANIË (landcode AL)
 • AZERBEIDJAN (landcode AZ)
 • BOSNIË – HERZEGOVINA (landcode BIH)
 • ISRAËL (landcode IL)
 • MACEDONIË (landcode MK)
 • MAROKKO (landcode MA)
 • MOLDAVIË (landcode MD)
 • MONTENEGRO (landcode MNE)
 • OEKRAÏNE (landcode UA)
 • RUSLAND (landcode RUS)
 • SERVIË (landcode SRB)
 • TUNESIË (landcode TN)
 • TURKIJE (landcode TR)

NB Servië

In Servië is de groene kaart alleen geldig in die delen van het land die onder controle van de Servische regering staan. Kosovo heeft zich van Servië afgescheiden en Kosovo wordt door Servië niet erkend. Omdat Kosovo internationaal niet als land is erkend binnen het Groene Kaart verdrag, moet voor Kosovo aan de Kosovaarse grens een aparte verzekering worden afgesloten.

Op de groene kaart staan de volgende gegevens:
 

 • Uw polisnummer;
 • De geldigheidsperiode van de autoverzekering;
 • In welke landen het voertuig is verzekerd;
 • Het kenteken dat is verzekerd;
 • Uw groene kaart nummer.

In sommige landen is het in bepaalde situaties wel verplicht om de groene kaart in de auto te hebben. Neem de groene kaart dus altijd mee als u met de auto of motor naar het buitenland gaat. 

In Nederland is het sinds 1972 niet meer verplicht om de groene kaart in de auto te bewaren. 

Bijzonderheden groene kaart voor caravans

Zodra een caravan, aanhanger of vouwwagen een eigen kenteken heeft moet er altijd een aparte groene kaart, dan wel verzekeringsbewijs zijn. In de meeste landen bestaat namelijk een verplichte WA-verzekering voor aanhangers, dus ook voor caravans.

Is uw caravan zwaarder is dan 750 kg (leeggewicht + laadvermogen)? Dan heeft deze ook een eigen (geel) kenteken. 

In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder altijd een originele papieren groene kaart nodig. Dit geldt voor zowel het motorrijtuig als de caravan, vouwwagen of aanhanger.

In Duitsland, Polen en Spanje

In deze landen is een aparte groene kaart voor de caravan verplicht. Die verplichting geldt overigens uitsluitend voor caravans die een eigen kenteken hebben, ofwel zwaarder zijn dan 750 kilo. Caravans die lichter zijn hebben dus geen aparte groene kaart nodig. Een groene kaart voor de trekkende auto is in dat geval voldoende

 

Let op: deze verplichting geldt ook als je door deze landen heen rijdt, op weg naar andere landen. Staat de reis dus nog niet helemaal vast, vraag dan altijd voor de zekerheid een Groene kaart voor de caravan aan bij je verzekeringsadviseur.

In Nederland heeft u geen aparte groene kaart nodig voor uw caravan. Als uw caravan is gekoppeld aan uw auto, dan is de caravan WA verzekerd op de verzekering van het trekkende voertuig.