Groene kaart: vragen en antwoorden

De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs voor voertuigen. Met een groene kaart toont u aan dat uw voertuig is verzekerd. Op de groene kaart staan ook de telefoonnummers voor hulpverlening bij ongeval, pech en diefstal.

Op de groene kaart staat:

 1. Uw polisnummer
 2. De geldigheidsperiode van uw verzekering
 3. In welke landen uw voertuig is verzekerd
 4. Het kenteken dat is verzekerd
 5. Het nummer van uw groene kaart  

Voor elk motorvoertuig dat u bij Nh1816 verzekert, krijgt u een digitale groene kaart. U downloadt de groene kaart via de VerzekeringApp en via Mijn Polissen.

1. Groene kaart downloaden via VerzekeringApp

Uw groene kaart vindt u in de VerzekeringApp. Tip: download de groene kaart eenmalig vanuit de app. Zo is uw groene kaart altijd offline beschikbaar en heeft u ook uw groene kaart bij de hand als u geen internetverbinding heeft. 

Tip: download de VerzekeringApp in de Appstore of in Google Play.

 

2. Groene kaart downloaden via mijn Mijn Polissen

Log in op https://www.nh1816.nl/mijn-polissen en zie online alle informatie over uw verzekeringen bij Nh1816. Dus ook uw groene kaart.

Een groene kaart mag u digitaal versturen. Wilt u de groene kaart liever op papier? Print de groene kaart op groen papier of druk de kaart groen af. Heeft u geen toegang tot internet, Mijn Polissen of de VerzekeringApp, vraag een papieren groene kaart dan op bij uw adviseur

In Nederland is het sinds 1972 niet meer verplicht de groene kaart onderweg bij u te hebben.

In deze landen is de groene kaart niet meer verplicht: Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Als bestuurder moet u in elk land kunnen aantonen dat het voertuig is verzekerd is. Bijvoorbeeld met een groene kaart.

Cyprus

Op Cyprus is de groene kaart alleen geldig op het Griekse deel van het eiland. Het Turkse deel is internationaal niet als land erkend. Daarom moet voor dat deel van Cyprus aan de Turks Cypriotische grens een aparte verzekering worden afgesloten.

In een aantal landen is het verplicht om een groene kaart bij u te hebben. Gaat u op vakantie naar een van de landen hieronder of rijdt u door een van deze landen? Neem uw groene kaart mee. Print uw digitale groene kaart in kleur uit via de VerzekeringApp of Mijn Polissen. Even contact opnemen met uw adviseur kan ook. Hij stuurt u de papieren groene kaart toe.

In deze landen is een papieren groene kaart verplicht:

 • Albanië (landcode AL)
 • Bosnië – Herzegovina (landcode BIH)
 • Israël (landcode IL)
 • Iran
 • Marokko
 • Moldavië (landcode MD)
 • Montenegro (landcode MNE)
 • Oekraïne (landcode UA)
 • Rusland (landcode RUS)
 • Servië (landcode SRB)
 • Tunesië (landcode TN)
 • Turkije (landcode TR)
 • Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
 • Wit-Rusland

In sommige landen is het in bepaalde situaties wel verplicht om de groene kaart bij u te hebben. In welke landen dat is, leest u hierboven. Neem de groene kaart dus altijd mee als u met de auto, motor of caravan naar het buitenland gaat.

Groene kaart voor caravans

In Europa moet u kunnen aantonen dat uw auto en caravan zijn verzekerd. Dit geldt voor caravans zwaarder dan 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen). Deze caravans hebben een eigen kenteken en een F als voertuigensoort. In Nederland geldt de verplichte WA-dekking van uw autoverzekering ook voor uw caravan, mits de caravan aan uw auto is gekoppeld. Een groene kaart is in de EU niet verplicht. Onderweg in Europa aantonen dat uw auto en caravan zijn verzekerd? Wij geven één groene kaart af. De code AF op de groene kaart geeft aan dat ook uw caravan is verzekerd.

U heeft geen aparte groene kaart voor uw caravan nodig. Als de caravan aan uw auto is gekoppeld,  is uw caravan verzekerd via de WA-verzekering van uw auto.