Een elektrische fiets verzekeren. Waar moet ik op letten?

7-12-2017

De elektrische fiets is erg populair. Maar, waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt verzekeren?

Verzekeren op uw inboedelverzekering

Wat veel mensen niet weten is dat u een elektrische fiets prima kunt verzekeren binnen de Nh1816 inboedelverzekering. Vaak wordt bij aanschaf van de fiets daarom een aparte verzekering afgesloten. Een losse fietsverzekering is niet voordelig en heeft vaak een looptijd van drie of vijf jaar. Bij Nh1816 kunt u een fiets gewoon op de inboedel optimaal verzekering meeverzekeren. Zo heeft u niet alleen een goede fietsverzekering, maar behoud u ook overzicht in al uw lopende verzekeringen!

Waar moet u op letten?

Iedere verzekeraar hanteert zijn eigen voorwaarden. Het is dus belangrijk om de voorwaarden te raadplegen die op de website vermeld staan. Punten van aandacht zijn diefstal beveiliging, het vaststellen van het juiste verzekerde bedrag en de schadevergoeding door de verzekeraar.

Diefstalbeveiliging met een ART slot

Het slot van de fiets bepaalt mede de beveiliging en dus de kans op diefstal. Bij Nh1816 dient de fiets met minimaal een ART (categorie 2 of hoger) goedgekeurd slot tegen diefstal te zijn beveiligd. Maak de fiets ook altijd vast aan een rek of paal of maak gebruik van een bewaakte fietsenstalling.

Stel het verzekerde bedrag vast

Om te bepalen voor welk bedrag u de fiets kunt verzekeren zijn de volgende punten van belang:

  • Het aankoopbedrag minus kortingen van een nieuwe fiets
  • Het aankoopbedrag minus kortingen van een gebruikte fiets (2e hands)
  • Het getaxeerde bedrag dat is vastgesteld door een rijwielhandelaar

Schadevergoeding met een uitgebreide nieuwwaarderegeling

Onder invloed van afschrijving door waardedaling in de tijd, vergoedt elke verzekeraar verlies of diefstal op een andere manier. Nh1816 vergoedt de eerste drie jaar na aankoop het aankoopbedrag. Daarna vindt een gunstige afschrijving plaats tot 10 jaar na de aankoopdatum.

Kortom, sluit niet gelijk een aparte fietsverzekering af bij aanschaf van een nieuwe (elektrische) fiets, maar laat u goed informeren door uw adviseur.