Rixt naar Rio

10 juni 2016

Rixt naar Rio

Het project

Als fanatieke sporter met een beperking is Rixt van der Horst uit Grou al jarenlang samen met haar paard aan het trainen voor de Paralympics in Rio de Janeiro. Rixt werd 10 weken te vroeg geboren. Door zuurstofgebrek bij de geboorte heeft ze onder andere moeten leren leven met spastische diplegie en scoliose. Als kind heeft ze veel zware operatie moeten ondergaan.

Op aanraden van de fysiotherapeut ging Rixt op haar vijfde op paardrijles. Tijdens dat paardrijden vergat Rixt haar handicap. Ook bleek dat Rixt ontzettend veel talent had. Zij werd in 2014 Wereldkampioen en in 2015 Europees kampioen bij de para dressuur. Rixt is met haar paard hard aan het werk gegaan om klaar te zijn voor Rio. En dat terwijl de begroting nog lang niet sluitend was.

De onderwijzer Symon Odinga is sinds hij Rixt op vierjarige leeftijd in de klas kreeg zeer betrokken bij het gevecht dat Rixt dagelijks levert in haar leven en voor haar sport. Hij is een van de intiatiefnemers van Rixt naar Rio en er was hem veel aan gelegen om zijn pupil naar Rio te laten gaan. 

De leden van paardrijvereniging HSF Pikmarruters, waar Rixt lid van is en de betrokken inwoners van Grou hebben samen met de heer Odinga de schouders onder het project ‘Rixt naar Rio’ gezet. Met een benefietconcert hebben zij geld voor Rixt ingezameld, zodat zij zorgeloos kon afreizen naar Rio voor deelname aan de Paralympics en haar droom in vervulling kon laten gaan.

Verschillende Friese artiesten hebben belangeloos opgetredem. De opbrengst van dit het concert kwam voort uit de verkoop van kaartjes, hapjes en drankjes.Resultaat

Een bedrag van € 13.000,- is ingezameld voor Rixt van der Horst. Dit bedrag is verdubbeld door Stichting Goede Doelen Nh1816. Rixt is in juni succesvol naar Rio de Janeiro afgereisd en heeft daar haar droom in vervulling zien gaan. Haar inzet zorgde voor twee bronzen medailles en een zilvere medaille.
Paardrijvereniging de Pikmarruters ontvangt hetzelfde bedrag als sponsoring van de vereniging. Zij zullen dit bedrag gebruiken ten behoeve van een nieuwe paardrijbak.
 

Evenement: benefietconcert
Datum: 10 juni 2016
Goed doel: Rixt voor Rio
Vereniging: HSF de Pikmarruters

De projectaanvrager is verzekerd bij Ecuraat en was de leraar/mentor van Rixt.
 

Media:

https://youtu.be/aE6Yw7Eh3bA  

 

Huldiging Rixt van der Horst