Het behouden huis in Oudkarspel

Het Behouden Huis

Het Behouden Huis is het vroegere schoolgebouw van Oudkarspel. Het karakteristieke pand is al jaren niet meer als schoolgebouw in gebruik. Om het voor het nageslacht te bewaren is de Stichting Hart van Oudkarspel opgericht. 

Om het gebouw geheel te restaureren en het een sociaal-culturele functie te geven, heeft de Stichting Goede Doelen Nh1816 een belangrijke donatie daarvoor toegezegd. Mede hierdoor kon het Behouden Huis worden aangekocht en gerestaureerd. 

Makkelijk is het allemaal niet gegaan. Maar dankzij de enorme inzet van tientallen vrijwilligers en door krachtige financiële steun van diverse sponsors, zoals Stichting Goede Doelen Nh1816, is de make-over van de voormalige dorpsschool in Oudkarspel tot dorpshuis ’Het Behouden Huis’ tot een goed einde gekomen. Het Behouden Huis is eind 2013 opgeleverd en in gebruik genomen.  

Het Behouden Huis heeft nu een geheel nieuwe entree, het dak is gerepareerd en geïsoleerd, er kwam vloerverwarming, het huis heeft nieuwe kozijnen gekregen, er is een systeemplafond aangebracht en de zolder (met daarop nieuwe verwarmings- en luchtbeheersingsinstallaties) is nu ook geschikt als opslagplaats.