Molenstichting Alkmaar

Renovatie Molen B in Alkmaar

Molens vormen in de omgeving van Alkmaar een onmisbaar onderdeel van het landschap. De ouderwetse degelijkheid voert de boventoon bij het zicht op het molenlandschap.

De Molenstichting Alkmaar en omstreken heeft als doel het in stand houden en bevorderen van monumenten beschermd op grond van de monumentenwet. In het bijzonder gericht op windmolens die een cultuurhistorische waarde bezitten. 

De in 1988 opgerichte stichting heeft inmiddels zeven molens in haar bezit in Alkmaar, Oudorp, Heiloo, Egmond, Bergen, Schoorl en Petten.

Een onderhoudsbeurt van een molen bestaat bijvoorbeeld uit het opnieuw met riet dekken van de molens. Dit kost veel geld en maar een klein deel wordt door de overheid gesubsidieerd. Hierdoor zoekt de stichting financiële hulp bij sponsoren en donateurs.

Molen B is in het jaar 1630 gebouwd in Alkmaar en wordt momenteel bewoond door de familie Groot. De molen werd bewoonbaar gemaakt na de tweede wereldoorlog. Er was in Alkmaar in die periode grote woningnood. Mede door de grote inzet van de molenaar is de molen goed onderhouden maar inmiddels was het rietendak aan vervanging toe.

Stichting Goede Doelen Nh1816 vindt het belangrijk dit toonbeeld in de omgeving van Alkmaar te behouden. Zij ondersteunt daarom de molenstichting heeft de renovatie van het rieten dak van Molen B mogelijk gemaakt.

Strijkmolen B Alkmaar

Strijkmolen B Alkmaar