Afbeelding van een bunker in Alkmaar

Alkmaar

Bunker-Stichting Alkmaar 40-45

Regelmatige bezoekers van stadspark de Alkmaarder Hout zijn ermee vertrouwd: de betonnen bunker tegenover het medisch centrum. Jarenlang had deze bunker geen ander doel dan ons te herinneren aan de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Achter de dikke stalen deur hebben vrijwilligers van de stichting Alkmaar 40-45 de afgelopen tijd hard gewerkt om een museum voor het publiek in te richten. Hierin worden naast veel informatie, objecten getoond die ons leren over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en het gebied rond Alkmaar in het bijzonder.

De Alkmaarse bunker werd in 1943 gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. Deze verdedigingslinie moest ons land behoeden voor een geallieerde invasie vanuit zee. De bunker van het type R616 bood een onderkomen aan zes personen. Hij diende niet direct voor gevechtshandelingen, maar was een opslag voor essentiële verbindingsapparatuur waarmee de bezetter onderling communiceerde.

Van de 21 R616 bunkers in Nederland zijn er nog 10 over. Vanwege de onderhoudskosten stond de gemeente Alkmaar voor de keuze om de leegstaande bunker te verwijderen of een bestemming te geven die van algemeen nut is. De Stichting 40-45 heeft zich dankbaar ingespannen om met een bijdrage van Stichting Goede Doelen Nh1816 de bunker op te knappen en in te richten als museum. Een belangrijke historische bestemming op een van de mooiste plekken van Alkmaar.  

Op 5 mei 2018 heeft de officiële opening van het museum plaatsgevonden. Vanaf nu kan iedereen de bunker van buiten en binnen komen bezichtigen.

Impressies