Werkgebouw en Brug de Lepelaar

Stichting Veldzorg Oosterdel

Stichting Veldzorg Oosterdel is opgericht op 16 mei 2003. Het Oosterdelgebied, gelegen ten oosten van het dorp Broek op Langedijk, is uniek in Nederland. Het is 80 hectare groot en bestaat uit ruim 200 eilanden. Het is het laatst overgebleven deel van het “Rijk der Duizend Eilanden”, dat oorspronkelijk meer dan 15.000 eilanden telde.

De stichting Veldzorg Oosterdel is namens Staatsbosbeheer sinds 2005 de beheerder van de 'Oosterdel'. Dit gebied maakt deel uit van de zogenaamde 'Blauwe Loper'. (HAL-gebied). Op 8 oktober 2005 heeft de stichting met Staatsbosbeheer een convenant ondertekend met een looptijd van 10 jaar. In deze periode zal het landschap weer langzaam veranderen in het cultuurlandschap dat de Oosterdel eens was.

Luchtfoto van het Oosterdel in het rijk der duizend eilanden in Broek op Langedijk

Werkgebouw

d’Oostkant is de naam van het werkgebouw van de stichting, gelegen aan de rand van het Oosterdelgebied, op Dorpstraat 86 in Broek op Langedijk. Het voormalige pakhuis van de inkoopcoöperatie van tuinders is omgetoverd in een multifunctioneel gebouw. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Het resultaat is een modern gebouw met twee werkplaatsen, een koelruimte, een kantoor, twee zalen voor diverse doeleinden, een kantine, douche- en toiletgelegenheden, een educatie-ruimte en een buitenterras met een geweldig uitzicht over het Oosterdelgebied. Het gebouw is opgeleverd voorjaar 2009 en is samen met het pand van Scorlewald op Dorpsstraat 96 zeker een aanwinst voor Broek op Langedijk.

De bouw van het Werkgebouw en Brug de Lepelaar werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Goede Doelen Nh1816.