Wieringer Skuutje WR60

Wieringer Skuutje

De WR 60 is het enige nog overgebleven Wieringer "Skuutje" van een vloot van vele tientallen van deze scheepjes. Het skuutje had een veel spitsere kop en kont dan een aak, zelfs nog scherper dan een botter. De lengte varieerde van acht tot elf meter ongeveer. Het vlak is niet omhoog gebogen als bij een aak, maar bijna recht. De indeling en zeilvoering is gelijk aan die van een aak. Door schaalvergroting in de visserij raakten de skuutjes na 1880 verouderd. Ze werden vervangen door aken.

Volgens overlevering is de WR 60 omstreeks 1840 gebouwd voor een visserman Tijsen uit Den Oever. Het is daarmee het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

De doelstelling van de stichting 'Vrienden van de Wieringer Aak' is om het skuutje te restaureren en een veilige ligplaats te geven in de haven van Den Oever. 
De restauratie geschiedt zo veel mogelijk op originele wijze: houtverbindingen met houten nagels, bruine teer, droge naad constructies, massief hout, lijnolie, enz. enz. Soms worden er ook ouderwetse machines gebruikt. Een voorbeeld daarvan is de machine waarmee je de zaag uit de lintzaagmachine slijpt.

De restauratie van het Wieringer skuutje WR60 en de drijvende steiger in Den Oever (om het skuutje na de restauratie een veilige haven te geven) is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Stichting Goede Doelen Nh1816.

Wilt u het restauratieproject van de WR60 steunen? Dat kan door middel van sponsoring of door middel van een donatie.
Een donatie kan overgemaakt worden naar bankrekening ING 1235825 van de Stichting Vrienden van de Wieringer Aak in Hippolytushoef onder vermelding van 'Donatie restauratie WR60'