exterieur Oranjehotel in Scheveningen

Het Oranjehotel

Stichting Goede Doelen Nh1816 heeft een donatie gedaan aan het educatieprogramma van het Nationaal Monument Oranjehotel.

Verbouwing Museum

De restauratie en inrichting van het Herinneringscentrum kwamen net op tijd gereed voor de viering van 75 jaar bevrijding. Het Herinneringscentrum in Scheveningen verwacht jaarlijks 20.000 - 25.000 bezoekers.

Educatie

Voor leerlingen van het Voortgezet Onderwijs en de hoogste klassen van het Primair Onderwijs is een uitgebreid educatief programma ontwikkeld. Onze stichting heeft bijgedragen aan de aanschaf van audiovisuele apparatuur.

Gevangenis tijdens WOII

Het Oranjehotel in Scheveningen was in de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis waar Nederlanders die in het verzet kwamen werden opgesloten. Het verblijf was meestal het begin van een lange tocht langs andere gevangenissen of kampen. Soms volgde vrijlating. Voor ruim 250 gevangenen was het Oranjehotel het eindstation. Zij werden gefusilleerd op de nabijgelegen Waalsdorper Vlakte. Naar schatting zaten tijdens de oorlog 25.000 mensen gevangen, waaronder enkele prominente Nederlanders.

Opening door Koning Willem-Alexander

Niemand minder dan Z.M. Koning Willem-Alexander opende op 6 september 2019 officieel het Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen.

 

Fotografie: J.L. van den Oever