Koninklijk Theater Carré

Koninklijk Theater Carré

Circusdirecteur en ondernemer Oscar Carré opende in 1887 de deuren van zijn majestueuze theater aan de Amstel. Daarvóór had hij een rondreizend circus, bekend om zijn fameuze paardennummers. Oscar Carré kende de glitter en glamour, het applaus, maar ook de zakelijke kant van het theaterleven. Nadat hij triomfen vierde in heel Europa vestigde hij zich in Amsterdam. Het gezin Carré woonde in de bedrijfswoning waar nu de statige Loge Foyer is.

Nu heeft Carré naast het beroemde Wereldkerstcircus nog veel meer te bieden. Van cabaret tot concerten en van opera tot musicals, Koninklijk Theater Carré heeft voor ieder wat wils. Nationale en internationale grootheden uit de wereld van circus, variété en muziek hebben in Carré hun grootste triomfen gevierd. Carré staat dan ook in de top drie van bekende culturele merken. In de loop der jaren heeft het theater diverse veranderingen ondergaan en voldoet daarmee aan de eisen van vandaag. Bij renovaties blijft het authentieke karakter altijd behouden.

Geluidskwaliteit

Geluid zaal Carre

Het is een onzichtbare en tegelijk cruciale succesfactor in het theater: de geluidskwaliteit. En Carré is er trots op dat ze een nieuw, op maat gemaakt systeem hebben gekregen dat zorgt voor een nog fijner afgestemde geluidservaring.

De nieuwe geluidsinstallatie voegt zich naar elke type voorstelling, zowel in de piste van Carré als op het podium. De geluidstechnici kunnen hiermee de kwaliteit van het geluid verhogen. Het publiek krijgt altijd het geluid dat perfect past bij het programma. Of dat nou een uitbundige show is, een concert waarbij alle registers open gaan of een cabaretvoorstelling met breekbare momenten. Daarbij kan de installatie door middel van een railsysteem eenvoudig worden verplaatst en hierdoor kan het toneelgebruik flexibeler worden ingevuld. Het systeem is inzetbaar bij zowel langer lopende programma’s als voorstellingen die een avond of een middag in Carré staan en zorgt voor een constant hoog niveau op de diverse toneeldelen.

Wij zijn er trots op dat Carré beschikt over het neusje van de zalm op het gebied van geluid. Mede mogelijk gemaakt door: Stichting Goede Doelen Nh1816

Carré Atelier - In de Nok

Op 7 november 2016 is de nieuwe foyer In de Nok officieel geopend. De inrichting is gemoderniseerd, maar het voor Carré zo kenmerkende spantendak is bewaard gebleven.  De verbouwing is mede mogelijk gemaakt door Stichting Goede Doelen Nh1816. De foyer bevindt zich op de bovenste verdieping en biedt een prachtig uitzicht over de stad. De ruimte wordt behalve als foyer, op voorstellingsavonden ook als restaurant gebruikt. Daarnaast is de ruimte voor relaties af te huren als speciale plek voor een vergadering, (zakelijke) bijeenkomst of borrel.

Waarom ondersteuning vanuit Stichting Goede Doelen Nh1816

Al langer bestond bij Carré de wens om de geluidsinstallatie zodanig te vernieuwen dat de grote zaal ook rond grotere (meerdaagse) voorstellingen flexibel gebruikt kan worden en de geluidservaring verbeterd wordt. Stichting Goede Doelen Nh1816 heeft deze lang gekoesterde wens mogelijk gemaakt door € 800.000 aan het Oscar Carré fonds te schenken. Zowel Carré als Stichting Goede Doelen Nh1816 zijn trots om dit mooie project te kunnen realiseren.

Madeleine van der Zwaan, directeur van Carré: “Als theater zijn wij voortdurend bezig om nieuwe mogelijkheden te bieden aan toekomstig toptalent. Met deze bijdrage kunnen wij de flexibiliteit van de zaal en de geluidskwaliteit vergroten en daarmee nog meer mensen van ons mooie Theater laten genieten.”

Hein Aanstoot, voorzitter van de stichting Nh1816 is verheugd dat Carré haar doelstellingen door de substantiële gift heeft gerealiseerd: "Als stichting gelieerd aan de coöperatieve particuliere verzekeraar Nh1816 hebben wij uit maatschappelijke betrokkenheid al veel mooie projecten mogelijk gemaakt, maar deze samenwerking met Carré beschouw ik als heel bijzonder. Vanuit de stichting dragen we graag bij aan de continuïteitsborging van Carré en talentontwikkeling in het bijzonder".