Afbeelding van het NEMO gebouw in Amsterdam

Fotografie: NEMO - DigiDaan

Waarom ondersteuning vanuit Stichting Goede Doelen Nh1816

Stichting Goede Doelen Nh1816 levert een belangrijke bijdrage aan Humania, een nieuwe interactieve tentoonstelling over de mens van NEMO Science Museum. De thematiek van Humania past bij Nh1816 en is de reden voor de samenwerking tot en met 2024. 23 november 2019 wordt de tentoonstelling officieel geopend. Dankzij de bijdrage van Nh1816 kan NEMO nieuwe landelijke activiteiten en programma’s ontwikkelen.

“Voor een schadeverzekeraar zijn er allerlei factoren van de mens relevant, zoals je leeftijd, je waarnemingen en je gedrag. De tentoonstelling Humania gaat over deze diverse eigenschappen van de mens en over overeenkomsten en verschillen onderling”, vertelt voorzitter van de stichting, Hein Aanstoot, enthousiast.


NEMO Science Museum

Directie van Stichting Goede Doelen Nh1816 in het NEMO Science Museum

NEMO maakt jong en oud nieuwsgierig naar de kracht, het belang en het bijzondere van wetenschap en technologie. Wetenschap en technologie stellen ons in staat de wereld en onszelf steeds beter te begrijpen, onszelf als mens te ontwikkelen en de wereld klaar te maken voor de toekomst. Het museum doet dat op een interactieve en laagdrempelige manier en voor een breed publiek. Zowel in het museum maar ook op scholen, bij landelijke evenementen en online.

De afgelopen vier jaar ondergingen alle verdiepingen van NEMO Science Museum een grondige verbouwing. Humania betekent de afronding van deze transformatie. NEMO organiseert rondom de opening speciale evenementen voor alle provincies die Nederland rijk is. De permanente tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder.

Interactieve tentoonstelling Humania

Personeel van Nh1816 en het NEMO Science Museum op het dak van NEMO

In de nieuwe tentoonstelling Humania kom je meer te weten over je eigen soort: de mens. Door mee te doen aan fysieke uitdagingen en je brein te breken over allerlei dilemma’s ontdek je hoe je lijf en brein werkt. Je komt dingen over jezelf te weten die je niet had willen missen! Zowel biologie, sociologie en psychologie van de mens zijn thema’s van de tentoonstelling.

Humania behandelt een heleboel onderwerpen die iets zeggen over wie je bent: van je naam tot hoe je je verjaardag viert en van je hoeveelheid wilskracht tot de cellen waaruit je bent opgebouwd. Ben je wel zo uniek als je denkt? Of lijken we allemaal op elkaar? Doordat bezoekers in NEMO worden uitgenodigd voorbij zichzelf te kijken, ontdekken ze hoe ze onderdeel zijn van een groter geheel.


Nh1816 & NEMO Science Museum

Kind die uitkijkt vanaf het dak van NEMO in Amsterdam

In de periode 2019 tot en met 2024 gaan Stichting Goede Doelen Nh1816 en NEMO Science Museum een samenwerking met elkaar aan. Stichting Goede Doelen Nh1816 levert in deze periode een bijdrage van 500.000 euro aan het sleutelproject Humania.

Dankzij de bijdrage van Nh1816 kan NEMO nieuwe landelijke activiteiten en programma’s ontwikkelen. Samen werken we aan een groter doel: het stimuleren van nieuwe generaties in het ontwikkelen van talenten waarmee ze de uitdagingen van de 21ste eeuw aankunnen.

Hein Aanstoot: “Hoe verschillend de mens ook is, we hebben allemaal te maken met risico’s. Stichting Goede Doelen Nh1816 en NEMO Science Museum gaan een samenwerking met elkaar aan om bezoekers uit alle windstreken deze inzichten te geven.”

Programma Fantastische Fietsen

Kinderen die bezig zijn aan de velg van een fiets tijdens het "Fantastische Fietsen" zomerprogramma in het NEMO Science Museum

Deze zomer staat NEMO Science Museum in het teken van de fiets. In verschillende workshops herontdekken jong en oud samen de fiets. 

Er is bijna geen land ter wereld waar zoveel gefietst wordt als in Nederland. We fietsen naar school, naar ons werk, we doen boodschappen op de fiets en in de bakfiets nemen we met gemak meerdere kinderen en ook nog de hond mee. Zelfs politie en bezorgers verplaatsen zich op dit vernuftige vervoermiddel.

Het zomerprogramma Fantastische Fietsen is van 5 juli t/m 1 september 2019 dagelijks te bezoeken in NEMO Science Museum.