Jongeman geeft pony een kus

Madurodam Manege

Stichting Paardrijden voor Gehandicapten Den Haag en omgeving is beter bekend als de Madurodam Manege. Deze stichting is ruim vijftig jaar geleden opgericht om mensen met een beperking therapeutisch paard te kunnen laten rijden. Bij therapeutisch paardrijden is het paard de therapeut. Door de beweging van en omgang met het paard, gaan mensen zich beter voelen. Paardrijden is voor de ruiters onder meer goed voor hun spieren, motorische ontwikkeling en de fysieke conditie.

Met extra begeleiding en toepassingen zijn gehandicapten ook goed in staat om dat te leren. Fysiotherapeuten kennen grote waarde toe aan het paardrijden voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten.

Inmiddels kunnen wekelijks zo’n 175 ruiters en amazones met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking paardrijden bij de manege. Ongeveer 65% van de ruiters zijn kinderen en jongeren. De manege ligt in een prachtig duingebied waardoor de ruiters ook regelmatig een buitenritje kunnen maken en tegelijkertijd genieten van de natuur.

Met de steun van Stichting Goede Doelen Nh1816 kunnen drie pony’s drie jaar lang worden verzorgd.

Impressies