gezin met koffers laadt auto in om op vakantie te gaan

Veilig op reis met de autovakantiecheck

Vakantiecheck auto

Autovakantie! Na weken voorpret is het nu echt zover. De auto is ingepakt, de tank is vol en u bent goed uitgerust. Maar, is uw auto ook goed uitgerust? Een vakantiecheck voor de auto kan onderweg veel problemen voorkomen. Daarom tips om uw auto vakantie klaar te maken. Doe een goede vakantiecheck voor uw auto.

Vakantie met de auto

Italië, Oostenrijk en Frankrijk zijn de populairste bestemmingen voor een autovakantie, blijkt uit reistrends 2019 van het Verkeersbureau. Dat betekent al snel een flinke autorit. Het is dus belangrijk dat zowel u als uw auto goed zijn uitgerust voor vertrek.

Auto controleren voor vakantie

De auto vakantie klaar maken is geen overbodige luxe. De vakantie is voor uw auto geen vakantie, maar juist een extra zware belasting. Het hele gezin plus alle bagage, rijden in bergachtige gebieden én een lange rit: de auto kan voor vertrek wel wat aandacht gebruiken. Voorkom problemen onderweg, controleer uw auto voor de vakantie.   

Vakantiecheck auto

Een vakantiecheck voor de auto bestaat uit een aantal vaste controlepunten, zoals de banden, het vloeistofniveau, de remmen, airco, de accu, waarschuwingslampjes, verlichting en ruitenwisserbladen.

Bandenspanning

De bandenspanning voor een autovakantie is anders dan wanneer u woon-werkkilometers rijdt. Bij een zwaardere belasting van de auto is een hogere bandenspanning belangrijk. Waarom een hogere bandenspanning bij een autovakantie? Bij een te lage bandenweerstand:

 • Is de remweg langer
 • Slijten de banden eerder
 • Is de wegligging minder goed
 • Is het brandstofverbruik groter
 • Is het risico op klapbanden groter
   

Olie verversen

Motorolie heeft een reinigende functie. De kwaliteit van de olie wordt in de loop der tijd minder. Daarom is het noodzakelijk om niet alleen regelmatig het oliepeil te controleren, maar ook om de olie te verversen. Doe dit voor de vakantie. Zo voorkomt u een brandend olielampje op uw dashboard onderweg naar uw vakantiebestemming.

Airco bijvullen

Airco helpt u alert te blijven tijdens een lange en warme rit. U kan duizelig worden, hoofdpijn krijgen en minder scherp zijn. Vóór de vakantie dus de airco checken.

Zomercheck auto

Na een zomercheck is uw auto op belangrijke onderdelen gecontroleerd én weet u of er reparaties nodig zijn voor een veilige autorit naar uw vakantiebestemming.

Goed voorbereid met de auto op vakantie

Tip: controleer voor vertrek naast uw auto ook:  

 • Wat moet ik in de landen die ik doorkruis verplicht in de auto bij mij hebben?
 • Is er extra verkeersdrukte door zwarte zaterdag?
 • Liggen de etappes van de Tour de France op mijn route?
 • Is mijn navigatie up to date?
 • Heb ik bij mijn autoverzekering ook pechhulp voor het buitenland afgesloten?
   

Vakantie met de auto

Gaat u binnenkort op autovakantie? Zorg dat u goed bent uitgerust voordat u gaat rijden, doe een vakantiecheck voor uw auto en controleer of u de juiste dekkingen bij uw autoverzekering hebt, zodat u ook bij pech in het buitenland snel weer onderweg bent.

Naar boven