zonnepanelen op een dak goed verzekeren

Brand en zonnepanelen. Hoe is dat verzekerd?

7 juli 2023

In juni 2023 brandden acht woningen volledig uit in Arnhem. We merken dat er steeds meer vragen zijn over het verzekeren van zonnepanelen. Zijn je zonnepanelen bijvoorbeeld verzekerd in geval van brand? Als de brandweer niet goed kan blussen omdat je zonnepanelen hebt, heeft dat dan invloed op de dekking van je verzekering? In dit artikel leggen we uit hoe het bij Nh1816 verzekerd is.

Dekking bij diverse schades aan zonnepanelen

Met een complete woonhuisverzekering kun je jouw zonnepanelen verzekeren voor schade door:

 1. Zonnepanelen verzekeren tegen brand en ontploffing
  Ontstaat er brand in jouw huis of die van je directe buren, waardoor jouw woning of schuur ook beschadigd raakt? Met onze complete woonhuisverzekering zijn je zonnepanelen verzekerd wanneer ze brand- en/of rookschade oplopen. Ook wanneer sprake was van een ontploffing bij jou thuis óf bij je directe buren.
   
 2. Zonnepanelen verzekeren tegen natuurkrachten
  Zonnepanelen kunnen voor een lagere energierekening zorgen. Bovendien is de keuze voor zonnepanelen een duurzame; je maakt immers gebruik van de natuur. Maar diezelfde natuur kan met haar krachten schade toebrengen aan de kwetsbare panelen op het dak van je huis of schuur. Met een complete woonhuisverzekering zijn je zonnepanelen verzekerd voor schade door een grote hoeveelheid sneeuw of regen, hagel, blikseminslag en storm. Bijvoorbeeld als er een boom op je dak is gevallen.
   
 3. Werkzaamheden tijdens een verbouwing
  Een verbouwing of renovatie is altijd spannend en leuk; je vergroot je woonplezier! Maar er bestaan ook risico's op schade aan je woning en zonnepanelen. Bijvoorbeeld wanneer je een aanbouw creëert of juist iets in je woning afbreekt en opnieuw opbouwt. Wanneer je zelf aan de slag gaat kun je schade veroorzaken. Met onze complete woonhuisverzekering verzeker je zonnepanelen mee voor die schadegebeurtenissen.

Standaard dekking bij Nh1816 Woonhuisverzekering

In de Nh1816 Woonhuisverzekering zijn zonnepanelen standaard verzekerd. Andere duurzame onderdelen in, op of bij je huis zijn overigens ook verzekerd! Zoals laadpalen voor je elektrische auto, zonneboilers en –collectoren en warmtepompen.

Risico bij niet verzekeren van zonnepanelen

Kies je er niet voor om je huis en bijbehorende zonnepanelen te verzekeren? Dan kan schade een enorme invloed hebben op je portemonnee. Je hebt al geïnvesteerd in je zonnepanelen. Daarom wil je voorkomen dat je zelf alle kosten moet ophoesten voor schadeherstel of nieuwe exemplaren. De oplossing? Een complete woonhuisverzekering afsluiten, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Jouw financieel adviseur helpt je graag! 

Veelgestelde vragen zonnepanelen verzekeren

1. Kan ik zonnepanelen bij Nh1816 verzekeren? En moet ik de zonnepanelen melden bij Nh1816? 

In de Nh1816 Woonhuisverzekering zijn zonnepanelen standaard verzekerd. Je hoeft ons niets door te geven om de zonnepanelen mee te verzekeren. 

2. Als ik de zonnepanelen zelf plaats. Hoe ben ik dan verzekerd bij schade? 

De zonnepanelen zelf zijn standaard verzekerd in de Nh1816 Woonhuisverzekering voor alle genoemde schadegebeurtenissen in de polisvoorwaarden. Schade die ontstaat tijdens of door het zelf plaatsen van de panelen of schade door een montagefout is niet of beperkt gedekt. Zijn de panelen geplaatst door een bedrijf? Dan kun je het bedrijf aansprakelijk stellen voor de schade ontstaan tijdens of door de installatie.

3. Welke eisen voor de verzekering van zonnepanelen stelt Nh1816? 

In de Nh1816 Woonhuisverzekering zijn zonnepanelen standaard verzekerd. We stellen geen eisen aan de kwaliteit of installatie van de panelen. Eigen gebrek/constructie/installatie kunnen wel invloed hebben op de schade-uitkering.

4. Als de brandweer niet goed kan blussen door de zonnepanelen, heeft dat dan invloed op de dekking van mijn verzekering?

Nee, dat heeft geen invloed op de dekking. We volgen wel het advies van de brandweer. Namelijk om stopstroken te hanteren bij het leggen van zonnepanelen. Daarmee bedoelen we dat er een meter ruimte zit tussen jouw panelen en die van de buren. Dat maakt het makkelijker voor de brandweer om te blussen én het risico dat de brand overslaat naar de buren wordt kleiner.

5. Heeft de wijze waarop de zonnepanelen gelegd zijn invloed op de dekking? Op het dak, in het dak of als vervanging van het dak?

Nee, dat heeft geen invloed op de dekking. Met een complete woonhuisverzekering zijn je zonnepanelen verzekerd wanneer ze brand- en/of rookschade oplopen.

6. Krijg ik een vergoeding als mijn zonnepanelen schade oplopen door hagel?

Ja, wij bieden dekking voor materiële schade aan je zonnepanelen door een heftige hagelbui. Dat geldt voor onze beide dekkingen: Extra uitgebreid en Optimaal. Gelukkig kunnen zonnepanelen wel tegen een stootje; ze worden onder zware omstandigheden getest.

7. Als ik mijn zonnepanelen schoonmaak omdat er vuilaanslag op zit, en ik beschadig hierbij mijn panelen, is er dan dekking voor de schade?

Nee, wij bieden geen dekking voor schade aan je zonnepanelen door onderhoud, reparatie of reinigingswerkzaamheden. Besteed je de werkzaamheden uit? Dan kun je mogelijk het bedrijf aansprakelijk stellen.

Ons advies? Laat je zonnepanelen plaatsen door erkende vakmensen!

Let op: de polisvoorwaarden van onze Nh1816 verzekeringen zijn altijd leidend om te bepalen of er sprake is van dekking bij schades.

Naar boven