man probeert auto te stelen met laptop

Autodiefstal door relay attack: zo is het verzekerd

26 september 2022

Het aantal autodiefstallen is in 2022 flink toegenomen, dat blijkt uit cijfers van de politie over de eerste vijf maanden van dit jaar. In een tijd van de huidige schaarste en stijgende prijzen, is een vergelijkbare auto terugkopen uitdagend. Daarom gaan we in dit blog in op een veelvoorkomende vorm van autodiefstal: relay attack. Je leest wat het is, hoe je het voorkomt en hoe het is verzekerd.

Relay Attack

Relay Attack is favoriet onder auto inbrekers. Reden: het is een eenvoudige manier om auto's te openen. Het enige wat zij hoeven te doen is het signaal van je keyless entry sleutel op te vangen, te versterken en te hacken. En dat is binnen een mum van tijd, lees: binnen een minuut, gebeurd.  

Keyless entry

Heb je een auto met keyless entry, dan kan de sleutel gewoon in je zak blijven. Je opent je auto door de deurgreep vast te pakken. Je auto vangt het signaal van je sleutel op. Dat geldt ook bij het starten van de auto. Handig, maar voor vernuftige inbrekers ook een kans om eenvoudig buit te slaan.  

Signaal

Keyless entry werkt als de sleutel behoorlijk dicht in de buurt is van de auto én als het signaal dat de sleutel uitzendt wordt versterkt. Precies dit laatste is wat inbrekers met speciale apparatuur doen, zo werkt het signaal over een langere afstand. Bijvoorbeeld als je sleutel thuis op die vaste plek ligt en jij slaapt, kookt of tafelt.  

Relay attack voorkomen 

De kans op autodiefstal door relay attack beperk je eenvoudig en voorkom je zelfs, met deze tips:  

  1. Leg de sleutel niet binnen zes meter van de buitenmuren.
  2. Wikkel je sleutel in aluminiumfolie. Aluminiumfolie zorgt dat de straling minder makkelijk wordt opgevangen.
  3. Bewaar je sleutel in een koektrommel of ander aluminium blikje. Zo beperk je de straling. Tip: loop met de sleutel in het blikje naar je auto en test of je de deur open krijgt.
  4. Berg je sleutel op in een RFID sleutelhoes of tas. Deze hoes houdt de straling van je sleutel tegen. 
  5. Misschien een beetje gek, maar het werkt wél: bewaar je sleutel in de koelkast.
  6. Laat je auto aanvullend beveiligen of kies voor een startonderbreker.
  7. Tot slot: laat het keyless signaal uitschakelen bij je dealer. Zo voorkom je autodiefstal door relay attack. Consequentie is dat je weer zelf op het knopje moet drukken.

Relay Attack en verzekering

Een gestolen auto, terwijl je nog wel de sleutel hebt, is verzekerd met de Nh1816 Autoverzekering met WA beperkt Casco en WA Volledig Casco dekking. Ben je WA-verzekerd, dan is een autodiefstal niet verzekerd.  

Dagwaarde

Na de diefstal krijg je of de dagwaarde vergoed óf de aanschaf- of nieuwwaarde. Dit hangt af van de aanvullende dekking die je hebt gekozen. Mensen die een nieuwe auto kopen, kiezen voor de nieuwwaarderegeling en mensen die een tweedehandsauto kopen, kiezen voor de aanschafwaarderegeling als zij zich financieel willen beschermen tegen de afschrijving. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld na een diefstal niet meer dan de dagwaarde vergoed krijgt. Vraag gerust je adviseur naar de voorwaarden van deze aanvullende dekkingen.

Auto gestolen

Het is natuurlijk ontzettend vervelend. Zaterdagochtend stap je samen met je kids de deur uit, met je hoofd zit je al bij de sportwedstrijden die zij die ochtend spelen en dan ontdek je dat je auto niet meer op de plek staat waar je ‘m die avond ervoor parkeerde. Is je auto gestolen en bij Nh1816 verzekerd, meld dit dan direct bij je adviseur. Hij helpt en ontzorgt je.

Tekort microchips

De wereldwijde auto-industrie wordt geraakt door een tekort aan microchips, waardoor autofabrikanten aan het begin van de coronacrisis hun productie op een lager pitje moesten zetten. Dit betekent dat als je redelijk nieuwe auto is gestolen, het langer kan duren voordat je een soortgelijke auto terug kan kopen. En heb je geen nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling afgesloten, dan kan de dagwaarde tegenvallen om in de huidige economische tijdsgeest een vergelijkbare auto terug te kopen. Kortom: heb je een auto met keyless entry? Ben de autodieven een stap voor en doe je voordeel met de preventietips in dit blog.

Naar boven