boothuis van het KNRM in Wijk aan Zee

Boothuis Wijk aan Zee

15 september 2022

Ook aan de vaste wal timmert de KNRM aan de weg. In Wijk aan Zee bijvoorbeeld, waar een vernieuwd boothuis werd geopend. De uitbreiding en verbouwing van het reddingstation werd met substantiële steun van Stichting Goede Doelen Nh1816 gerealiseerd.

Het reddingstation dat bemand wordt door zo’n dertig vrijwilligers, voldeed niet langer aan de hedendaagse eisen. Met de komst van een nieuwe en langere reddingboot was uitbreiding van de ruimte noodzakelijk. Bovendien was het bemanningsverblijf te klein geworden voor de grote ploeg van vrijwilligers en de middelen die ze nodig hebben om hun reddingwerk te verrichten.

Het reddingstation Wijk aan Zee is een belangrijke plek aan de noordkant van het drukbevaren Noordzeekanaal. Samen met station Zandvoort geeft het station extra capaciteit aan KNRM IJmuiden als zich grotere calamiteiten voordoen in de aanloop naar de Amsterdamse haven. Daarnaast is Wijk aan Zee een hot-spot voor Kite-surfers en andere watersporters. Veel van de ervaren surfers weten noodsituaties zelf te voorkomen en anderen te helpen. Desondanks krijgt een reddingstation als Wijk aan Zee jaarlijks 30 tot 40 alarmeringen die ze per boot of truck opvolgen.

Zaterdag 10 september 2022 werd het nieuwe boothuis met grote aandacht, waaronder die van burgemeester Smit, geopend door Ruud Wilgenburg en zijn vrouw Marga. Van Wilgenburg geldt als voorbeeld voor vele redders en is al decennialang verbonden aan het reddingstation. Hij was jarenlang schipper en ontving hiervoor een koninklijke onderscheiding.

De KNRM en Nh1816 zijn sinds 2013 maatschappelijk partners. Veel financiële middelen gaan uit naar de vloot van de KNRM onder meer met de ontwikkeling van de moderne reddingboot die de naam Nh1816 draagt. Vanaf dit najaar is een VR simulator van de Nh1816 reddingboot een vast onderdeel van de tentoonstelling in het Reddingmuseum in Den Helder.

Het bestuur van de Stichting Goede Doelen Nh1816 is blij om ook aan de wal bij te kunnen dragen in het belangrijke werk van de vrijwilligers van de KNRM en wensen de ploeg in Wijk aan Zee veel profijt van hun vernieuwde boothuis.

Fotograaf: Roel Ovinge

Naar boven