botsing met twee auto's

Een autoschade claimen op de verzekering is niet altijd verstandig!

31 oktober 2018

Schade aan de auto is vervelend en moet natuurlijk zo snel mogelijk hersteld worden. En de nota? Die wordt direct geclaimd op de autoverzekering. Voor de meeste mensen is dat dé voor de hand liggende gedachtegang. Toch is het raadzaam om met uw verzekeringsadviseur te overleggen, voordat een schadeclaim wordt ingediend. Want wat doet dat met de no-claim korting, wat gebeurt er met de schadevrije jaren en uiteindelijk met uw premie?

Het kan lonen om niet te claimen. Want uit de praktijk blijkt dat het soms voordeliger kan zijn om een schade voor eigen rekening te nemen, in plaats van die te verhalen op de autoverzekering. Waar hangt dat vanaf?

Schadevrije jaren & no-claimkorting

Voor elk jaar dat u geen schade claimt op de autoverzekering die op uw naam staat, bouwt u een schadevrij jaar op. Het totaal van de opgebouwde schadevrije jaren bepaalt uw no-claimkorting. Andersom, claimt u een schade en wordt die door de verzekering betaald, dan verliest u schadevrije jaren. En dus ook no-claimkorting.

Het effect daarvan op de premie zal minder groot zijn als er al ruim schadevrije jaren zijn opgebouwd, dan wanneer het totaal daarvan beperkt is.

Soort schade

Er zijn schade situaties die géén verlies van schadevrije jaren en de no-claim korting tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld stormschade, ruitbreuk en schade door een aanrijding met loslopende dieren. Claimt u echter schade die u hebt toegebracht aan anderen of schade aan de eigen auto, dan betekent dat wel verlies van schadevrije jaren en no-claimkorting. En dus een hogere premie tot gevolg.

Advies

Over de voor de hand liggende oplossing om altijd schade te claimen is dus nogal iets uit te leggen. Uw verzekeringsadviseur is het adres waar u daarvoor terecht kunt. Heeft u schade, neem dan altijd even de moeite om met hem of haar te overleggen voor een weloverwogen besluit.

Nh1816 Bonusbeschermer

Moet er uiteindelijk wel geclaimd worden, dan biedt Nh1816 Verzekeringen, als een van de weinige Nederlandse verzekeraars, de mogelijkheid om met een Bonusbeschermer het verlies van no-claim korting op te vangen. De Bonusbeschermer voorkomt bij schade, één keer in een verzekeringsjaar, het verlies van de no-claimkorting die de schade zou opleveren. Alleen de no-claimkorting wordt beschermd; de schade levert wel het verlies van schadevrije jaren op.

Bij het afsluiten van een Nh1816 autoverzekering kan die Bonusbeschermer worden meeverzekerd. Informeer hiernaar bij uw adviseur. Ook dan kan het advies van uw verzekeringsadviseur helpen bij het maken van de juiste keuze.

Naar boven