collage vip avond reddingmuseum

Leden Nh1816 zijn VIP in het Reddingmuseum: ‘Wat een ontdekking!’

25 november 2022

Honderd leden van Nh1816 waren de gelukkige winnaars van twee kaarten voor de VIP-avond in het Reddingmuseum waar zij de net geopende VR-experience konden beleven. Gisteravond dompelden zij onder in de wereld van het reddingwezen, waar museumdirecteur Jan de Ruiter en sr. commercieel manager Nh1816 Janwillem Swart en als ambtelijk secretaris betrokken bij Stichting Goede Doelen Nh1816, een duidelijke boodschap hadden.

Wie 's avonds bij Willemsoord rijdt wordt beloond. De schepen zijn sfeervol verlicht en springen in het oog vanaf de kade. Dat warme gevoel vloeit door in het museum. Want ‘s avonds exclusief een museum bezoeken, wanneer kan dat? De winnaars van de VIP-avond worden verwend met indrukwekkende reddersverhalen, sfeervol verlichte museumstukken (van reddingboten tot schilderijen en van reddingvesten tot een wand vol persoonlijke stukken van prominente redders), hapjes en drankjes.

Veiligheid van mensen

‘Het museum is afhankelijk van donaties en entreegelden', vertelt Jan de Ruiter. ‘We zijn ontzettend dankbaar voor de financiële steun van Stichting Goede Doelen Nh1816 en Coöperatie Nh1816. Janwillem vult aan: 'Het past bij Nh1816 als verzekeraar om bij te dragen aan de veiligheid van mensen. Vanuit onze Stichting hebben we daarom verschillende KNRM-projecten gesteund. Zo heeft KNRM IJmuiden al enkele jaren de Nh1816 reddingboot in gebruik. Een geheel nieuw type reddingboot dat door Nh1816 mogelijk is gemaakt en voldoet aan alle moderne eisen om succesvolle reddingsacties op zee uit te voeren. Daarnaast hebben wij met veel genoegen bijgedragen aan een replica van deze boot in het Reddingmuseum, waarbij bezoekers via een VR-experience kunnen beleven hoe het is om met de Nh1816 uit te varen. Tot slot wordt op dit moment gewerkt aan de kleinste reddingboot voor op het strand, die als Oudkarspel Klasse door het leven zal gaan. Een verwijzing naar de geboortegrond van Nh1816 en waar we nog steeds zijn gevestigd. Bijzonder trots zijn wij om de grootste en de kleinste reddingboot van de KNRM financieel mogelijk te maken.’

Schipper Wim

Wim Poppe is een man met veel rollen. Naast een baan heeft hij een gezin én doet hij vrijwilligerswerk dat impact heeft op zijn sociale leven. Hij is schipper op de Nh1816 in IJmuiden, wat betekent dat je altijd beschikbaar bent tenzij je echt niet kan. Zoals vanavond. Vanuit Den Helder is het onmogelijk om binnen de gestelde tien minuten bij het reddingstation te zijn. Ook speelt Wim een prominente rol in de VR-experience. Vanaf een reddingboot dat als podium dient, vertelt hij de VIP-gasten over een van de vele reddingen die hem is bijgebleven. ‘Schip maakt water', was de melding. We voeren naar de locatie, in de verwachting een boot leeg te pompen, maar zagen geen boot. Wel zagen we een helikopter en rook in de verte. Daar bleek dat een zeilschip met daarop elf Denen zonk. Gelukkig konden we ze redden.’ Het verhaal van Wim geeft de veelzijdigheid van het werk aan. Waar hij dacht met zijn bemanning een boot leeg te pompen, redde hij met zijn team het leven van elf mensen.

Onzichtbaar werk

'Je ziet niet wat we doen op zee, ons werk is vaak onzichtbaar', vervolgt Wim. ‘De NPO-serie Redders op Zee verandert dat. Kijkers voelen en leven mee. De VR-experience hier in het Reddingmuseum neemt bezoekers ook mee op de boot. Je bent onderdeel van de bemanning. Samen met de verhalen in het museum maakt de VR-experience maakt bewust dat het werk van vrijwilligers van levensbelang is.’

Ontdekking!

Het museum in Den Helder ligt voor velen niet op de route en is daarmee niet direct een museum waar mensen aan denken,blijkt bij een rondvraag onder de VIP-gasten. Toch zijn de mensen positief verrast. ‘Ik wist niet dat het zo groot was', ‘Wat is er ontzettend veel leuks om te doen' en ‘Wat een ontdekking!'. Ayla van de Weerdt van het Reddingmuseum legt de gasten uit dat bij de entree van het Reddingmuseum ook een vaartocht op een reddingboot door Den Helder hoort én dat de kinderen aan boord het laatste stukje mogen sturen. En, als zij dat volgens de schipper goed doen, krijgen de kids eenmaal terug in het museum hun Schipperdiploma.

Boodschap

In de afsluiting van zijn speech geeft Janwillem de gasten een duidelijke boodschap mee: ‘Zeg het voort!'. Kom terug met je gezin, familie of vrienden en vertel vooral over je beleving in het museum vanavond. Het Reddingmuseum is naast de prominente stukken dankzij de windtunnel, de vaartocht, een computerspel en nu de VR-experience ook echt een museum voor kinderen.  En, wie lid is van Nh1816 betaalt slechts € 5,- entree per persoon.

Tweede VIP-avond

Helaas konden we gisteravond, door een beperkt aantal plekken, niet alle tweehonderd leden die meededen aan de winactie ontvangen als VIP-gast in het Reddingmuseum. Daarom schrijven we een nieuwe winactie en VIP-avond uit. Donderdag 26 januari 2023 is het zover. Wil jij ook als VIP naar het Reddingmuseum, de sfeer proeven en de VR-experience ervaren?

Naar boven