stel loopt met reiskoffers op centraal station Amsterdam

Paspoort of ID-kaart verloren of gestolen op reis? Dit kun je doen

5 juli 2024

Het verliezen van je paspoort of slachtoffer worden van diefstal tijdens je vakantie kan erg stressvol zijn. Gelukkig zijn er duidelijke stappen die je kunt volgen om je reis zo soepel mogelijk voort te zetten. In deze blog lees je wat je moet doen als je jouw paspoort of ID-kaart kwijt bent (door verlies of diefstal) en geven we tips om te voorkomen dat je jouw paspoort of ID-kaart kwijtraakt.

Wat te doen bij verlies of diefstal van je paspoort of ID-kaart?

Meld het verlies of de diefstal bij de plaatselijke politie

Zodra je ontdekt dat je paspoort of ID-kaart is kwijtgeraakt of gestolen, meld dit onmiddellijk bij de plaatselijke politie. Dit is een belangrijke stap om te voorkomen dat iemand misbruik maakt van het document. De politie zal een proces-verbaal opstellen, wat je nodig hebt om een nieuw reisdocument aan te vragen.

Neem contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat

Na het melden bij de politie, moet je contact opnemen met de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade of het consulaat. Hier kun je een nieuw paspoort, identiteitskaart of een nooddocument aanvragen. Voor meer informatie over het verkrijgen van een nieuw reisdocument, kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen. Hier vind je een handige tool die je, per land, precies vertelt hoe en waar je een nooddocument aanvraagt.

Vergoeding van kosten bij verlies of diefstal

Bij schade aan, verlies of diefstal van reisdocumenten vergoedt onze doorlopende reisverzekering (een deel van) de kosten die nodig zijn om nieuwe documenten te verkrijgen. Hierbij kun je denken aan extra reis- en verblijfskosten en kosten van een nieuw reisdocument. De kosten worden vergoed tot een maximum van € 600 per reis, per reisgezelschap. Heb je extra kosten gemaakt en heb je een doorlopende reisverzekering? Dan kun je ze claimen via jouw adviseur of onze VerzekeringApp. Twijfel je of je goed verzekerd bent? Bespreek dit dan met je adviseur.

Terug in Nederland? Meld het bij de gemeente

Als je eenmaal terug bent in Nederland, moet je het verlies of de diefstal van je paspoort of ID-kaart ook melden bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Hier kun je een definitief nieuw document aanvragen. Vergeet niet het proces-verbaal van de buitenlandse politie mee te nemen.

Praktische tips en voorzorgsmaatregelen

Ken je burgerservicenummer (BSN)

Zorg dat je weet wat je BSN is. Voor het geval je een nieuw document aan moet vragen. Maak eventueel een foto van je paspoort. Zorg er wel voor dat op je mobiele telefoon een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning is ingesteld.

Gebruik een kluis

Bewaar je paspoort en andere waardevolle documenten in een kluis op je hotelkamer als je deze niet nodig hebt.

Draag een geldriem

Een geldriem onder je kleding kan een veilige plek zijn om je paspoort en andere belangrijke documenten bij je te dragen tijdens het reizen.

Laat je spullen niet onbeheerd achter

Zorg dat je altijd zicht hebt op je spullen.

Wat te doen in een noodsituatie?

Verkeer je in een noodsituatie in Nederland of het buitenland? Ons noodhulpnummer is dag en nacht bereikbaar. Je belt ons gemakkelijk via de VerzekeringApp of +31 88 112 1816.

Let op: de polisvoorwaarden van onze Nh1816 verzekeringen zijn altijd leidend om te bepalen of er sprake is van dekking bij schade.

Naar boven