Jaguars in dierenpark ARTIS

Fotografie: Ronald van Weeren

Waarom ondersteuning vanuit Stichting Goede Doelen Nh1816

Nh1816 Verzekeringen staat als coöperatieve verzekeraar midden in de samenleving en wil daar graag iets aan teruggeven. Dat doet zij door maatschappelijk relevante projecten zoals het de nieuwe verblijven van de Jaguars, de Bennett wallaby’s en de zwarte slingerapen mede mogelijk te maken via Stichting Goede Doelen Nh1816.

Stichting Natura Artis Magistra is als goed doel voor een groot deel afhankelijk van subsidies, schenkingen en sponsoring. Om ARTIS te behouden voor de toekomst is geld nodig. Door de sponsoring van ARTIS ondersteunt Stichting Goede Doelen Nh1816 actief de ideële doelstellingen van ARTIS zoals de instandhouding van het monument ARTIS, natuur- en milieueducatie, internationale fok- en herintroductieprogramma's en natuurbehoud.

Ondersteuning bouw Jaguarverblijf

Jaguar die zich uitstrekt in dierenpark ARTIS

ARTIS heeft van Stichting Goede Doelen Nh1816 een substantiële bijdrage ontvangen voor de realisatie van het nieuwe jaguarverblijf. Met dit verblijf is een volgende grote stap in de vernieuwing van ARTIS om zo meer ruimte voor dieren en planten te creëren.

De jaguar is een bedreigde diersoort. Het jaguarverblijf is ontworpen naar het voorbeeld van het natuurlijke leefgebied van de jaguar in Zuid- en Midden- Amerika. ARTIS heeft de omstandigheden in het nieuwe verblijf zo gecreëerd dat er in paren geleefd kan worden. Als hier jongen uit voortkomen kan het jaguarvrouwtje zich met haar jongen afscheiden van het mannetje. Dit is van levensbelang voor de welpjes.

Er zijn eeuwenoude olijfbomen geplant omdat ze graag klimmen en op de uitkijk liggen. Anders dan andere katachtigen zwemmen jaguars graag. Daarom zijn er waterpartijen aangebracht. De rotsformaties in het verblijf bestaan uit zestien verschillende rotswanden, opgebouwd uit 2.500 blokken natuursteen. Door de variatie van beplanting en rotsen kan het verblijf door de jaguars zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden.

Al sinds haar opening zijn ARTIS en grote katten onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 1839 kreeg ARTIS haar eerste diercollectie uit een reizende menagerie. Hierin was al een ‘Sjaguar Tijger met groote vlekken van de West-Indies’ te vinden.

Nieuw verblijf voor Bennett wallaby's

Bennett Wallaby's in dierenpark ARTIS

De Bennett wallaby’s in ARTIS hebben een nieuw verblijf gekregen, tussen het Gorillahuis en het gebouw de Volharding. Het verblijf is heuvelachtig aangelegd onder de grote platanen in het voormalige wisentenverblijf. Uitgangspunt voor de inrichting is de Australische gras- en bosrijke omgeving waarin de Bennett wallaby van nature leeft. Vanaf een pad dat midden door het verblijf loopt, kun je de rondspringende buideldieren van heel dichtbij bekijken.

Het nieuwe verblijf van de Bennet wallaby’s is mogelijk gemaakt door de Stichting Goede Doelen Nh1816.

Vernieuwing verblijf slingerapen

Het nieuwe verblijf van de slingerapen in ARTIS

ARTIS vernieuwt het verblijf van de zwarte slingerapen. Deze vernieuwing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Goede Doelen Nh1816. Het nieuwe verblijf biedt meer ruimte en geeft de slingerapen betere mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag, zoals het slingeren in de bomen met hun lange armen en grote grijpstaart, te laten zien.

Het nieuwe verblijf voor de slingerapen zal gerealiseerd worden op de oostelijke oever en deels in de noordelijke vijver ter hoogte van het reptielenhuis. De zwarte slingeraap leeft in de toppen van de bomen in het tropisch regenwoud in Midden- en Zuid-Amerika.

ARTIS is meer dan een dierentuin

ARTIS, de oudste dierentuin van Nederland, in hartje Amsterdam. In ARTIS komen natuur, cultuur en erfgoed samen. De verhalen van ARTIS bestaan al sinds 1838. En worden elke dag opnieuw geboren. Bezoekers kunnen dit zelf ervaren. Bewonder de tropische vissen in het monumentale Aquarium. Reis door de ruimte in hét Planetarium van Nederland. Geniet van de giraffen. Zie ze samen galopperen met zebra’s, springbokken, spiesbokken en gnoes. Verbaas u over de imposante spanwijdte van de Europese gieren of omring u door honderden fladderende vlinders in het Vlinderpaviljoen.

Wandel door het historische stadspark met zijn eeuwen oude bomen en vele planten. Elk blad, elke boom, elk dier, elk gebouw, elk perk, vertelt een eigen verhaal, telkens opnieuw. Samen vertellen ze het grote verhaal van de natuur en haar betekenis voor onze samenleving. Meer besef van de natuur leidt tot meer respect voor alles wat leeft. Het verhaal van ARTIS is een verhaal over onszelf.

ARTIS is in 1838 opgericht en is daarmee de oudste dierentuin van het vaste land van Europa. ARTIS biedt momenteel een onderkomen aan ruim 900 dierensoorten op het 14 hectare grote terrein. Ruim 1,3 miljoen bezoekers komen jaarlijks de dieren, het planetarium, de musea, monumentale gebouwen en bomen bewonderen.