Gebouw NEMO Science Museum in Amsterdam

Fotografie: NEMO - DigiDaan

Waarom ondersteuning vanuit Stichting Goede Doelen Nh1816

Stichting Goede Doelen Nh1816 levert een belangrijke bijdrage aan Humania, een nieuwe interactieve tentoonstelling over de mens van NEMO Science Museum. De thematiek van Humania past bij Nh1816 en is de reden voor de samenwerking tot en met 2024. 21 november 2019 wordt de tentoonstelling officieel geopend. Dankzij de bijdrage van Nh1816 kan NEMO nieuwe landelijke activiteiten en programma’s ontwikkelen.

“Voor een schadeverzekeraar zijn er allerlei factoren van de mens relevant, zoals je leeftijd, je waarnemingen en je gedrag. De tentoonstelling Humania gaat over deze diverse eigenschappen van de mens en over overeenkomsten en verschillen onderling”, vertelt voorzitter van de stichting, Hein Aanstoot, enthousiast.

Koningin Maxima opent Humania in NEMO

Koningin Máxima opent tentoonstelling Humania

Foto: NEMO

Hare Majesteit Koningin Máxima opende op donderdagochtend 21 november 2019 de tentoonstelling Humania in NEMO Science Museum. De vierde verdieping van het Amsterdamse wetenschapsmuseum is mede door een substantiële bijdrage van Stichting Goede Doelen Nh1816 compleet vernieuwd.

Ontdek jezelf door de ander

Humania gaat over de mens in al zijn aspecten. Hier ontdekken bezoekers met fysieke tests, breinbrekers en dilemma’s alles over hun eigen soort: de mens. Hoe uniek of gemiddeld ben jij ten opzichte van de ander? Hoe verandert je lijf gedurende je leven? Waartoe voel jij je aangetrokken? De tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder.

Kunstwerk als nieuw icoon

Middelpunt van de tentoonstelling is het 8,5 meter hoge kunstwerk Een handstand dat is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Zijn zoon, genaamd Dit, was inspiratiebron en model voor het werk. Hofman maakte een sterk uitvergrote mensfiguur in skelettenpak die in ultieme balans op zijn kop staat. Door een mens ondersteboven en binnenstebuiten en zo monumentaal weer te geven laat de kunstenaar bezoekers met een ander perspectief kijken naar de wereld om ons heen.

Slotstuk vernieuwingsslag NEMO

De afgelopen vijf jaar ondergingen alle verdiepingen van NEMO een grondige facelift. Iedere verdieping is aangepakt en heeft nu een duidelijk herkenbaar thema en meer aanbod voor alle generaties bezoekers. De tentoonstelling Humania over de mens is het sluitstuk van deze vernieuwingsslag.

NEMO Humania

Foto: NEMO - Digidaan

Bestuur van stichting goede doelen in Humania Nemo

NEMO Science Museum

NEMO maakt jong en oud nieuwsgierig naar de kracht, het belang en het bijzondere van wetenschap en technologie. Wetenschap en technologie stellen ons in staat de wereld en onszelf steeds beter te begrijpen, onszelf als mens te ontwikkelen en de wereld klaar te maken voor de toekomst. Het museum doet dat op een interactieve en laagdrempelige manier en voor een breed publiek. Zowel in het museum maar ook op scholen, bij landelijke evenementen en online.

De afgelopen vier jaar ondergingen alle verdiepingen van NEMO Science Museum een grondige verbouwing. Humania betekent de afronding van deze transformatie. NEMO organiseert rondom de opening speciale evenementen voor alle provincies die Nederland rijk is. De permanente tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder.

Bestuur van stichting Goede doelen en Nh1816 en NEMO personeel

Interactieve tentoonstelling Humania

In de nieuwe tentoonstelling Humania kom je meer te weten over je eigen soort: de mens. Door mee te doen aan fysieke uitdagingen en je brein te breken over allerlei dilemma’s ontdek je hoe je lijf en brein werkt. Je komt dingen over jezelf te weten die je niet had willen missen! Zowel biologie, sociologie en psychologie van de mens zijn thema’s van de tentoonstelling.

Humania behandelt een heleboel onderwerpen die iets zeggen over wie je bent: van je naam tot hoe je je verjaardag viert en van je hoeveelheid wilskracht tot de cellen waaruit je bent opgebouwd. Ben je wel zo uniek als je denkt? Of lijken we allemaal op elkaar? Doordat bezoekers in NEMO worden uitgenodigd voorbij zichzelf te kijken, ontdekken ze hoe ze onderdeel zijn van een groter geheel.

Naar boven