ophaalbrug in Openluchtmuseum

Waarom ondersteuning vanuit Stichting Goede Doelen Nh1816

Stichting Goede Doelen Nh1816 draagt graag bij aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het museum vertelt de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland van 1600 tot nu. In het museum ervaar je als bezoeker het verleden en worden al je zintuigen geprikkeld.

Cas Verhage, voorzitter Stichting Goede Doelen Nh1816:”Verzekeren van huis en haard doen wij al sinds 1816. Veel van de historische gebouwen die in het museum zichtbaar zijn komen uit een tijd waarin wij ze al op hun oorspronkelijke locatie verzekerden. Al wandelend langs de oude boerderijen en huizen in het Openluchtmuseum komen de verhalen van oorspronkelijke bewoners tot leven. Verhalen over ontwikkelingen door de jaren heen die we moeten blijven vertellen.”

In 2021 viert het Nederlands Openluchtmuseum dat de tram 25 jaar door het museum rijdt. Nh1816 steunt het museum bij de viering van hun tramjubileum. Bezoekers worden meegenomen in de historie van de tram via presentaties in de tramremise en in de trams. Een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum is niet compleet zonder een ritje in een van de vele historische trams die het museum rijk is.

man in openluchtmuseum is aan het spinnen voor publiek

Het Nederlands Openluchtmuseum

Foto: Mike Bink

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is opgericht in 1912 en vertelt de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland van 1600 tot nu. Dat doet het samen met publiek, partners en gemeenschappen en aan de hand van historische gebouwen, collectievoorwerpen en (ambachts-)presentaties, op een 44 hectare groot terrein dat tevens botanische tuin is.

Het Nederlands Openluchtmuseum trekt jaarlijks 560.000 bezoekers en richt zich op alle Nederlanders.

Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum: We zijn een laagdrempelig museum. Voor iedereen. Ook letterlijk. De hond mag mee, het museum is rolstoeltoegankelijk en aan bezoekers met een auditieve of visuele beperking is gedacht. In dit museum ruik, voel, proef en ervaar je het Nederland van vroeger. Zo komt de geschiedenis heel dichtbij.”

De levendige en interactieve manier van presenteren maakt geschiedenis toegankelijk voor een breed publiek. Dat maakt het museum een aantrekkelijke bestemming voor een leuk dagje uit.

tram rijdt in het Openluchtmuseum

De tram 25 jaar in het museum

In 2021 viert het Nederlands Openluchtmuseum dat de tram 25 jaar in het museum rijdt.

In 1993 is begonnen met de aanleg van het tramtracé van 1,7 kilometer lang, dat drie jaar later gereed was. Op 4 april 1996 maakte prof. mr. Pieter van Vollenhoven de eerste rit met de tram door het museum. Ook opende hij de herbouwde tramremise in het museum.

De HTM 274 die op de afbeelding zichtbaar is, is in 2021 precies 100 jaar oud. Het is de oudste tram in het museum maar ook de sterkste. Deze tram heeft tot 1963 in Den Haag dienst gedaan. Hij behoorde tot de serie 250-279, gebouwd door HAWA in Hannover. Deze Haagse Tramweg Maatschappij (HTM) 274 kwam in het Openluchtmuseum terecht, waar hij tussen 1996 en 2001 grondig is opgeknapt en ingericht in de stijl van de jaren 20 van de vorige eeuw.

In 2021 is de tram niet meer weg te denken uit het Nederlands Openluchtmuseum. Een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum is niet compleet zonder een ritje in de tram.

vrouw in moestuin geeft demo in het Openluchtmuseum

Nh1816 & het Nederlands Openluchtmuseum

Stichting Goede Doelen Nh1816 en het Nederlands Openluchtmuseum gaan in de periode 2021 tot en met 2023 een samenwerking met elkaar aan. Stichting Goede Doelen Nh1816 draagt in deze periode bij aan diverse projecten van het Openluchtmuseum, zoals het tramjubileum.

Dankzij de bijdrage van Nh1816 kan het Nederlands Openluchtmuseum van het tramjubileumjaar een echt feest maken en bezoekers over de historische trams vertellen met de vernieuwde presentatie in de tramremise.

Het jubileum van de tram is een aanleiding om de presentatie in de tramremise in het museum een kwaliteitsverbetering te geven. Om de presentatie in de tramremise en de werkput te verlevendigen, heeft het museum twee films toegevoegd. Zo krijgen bezoekers met geluid en beeld een nog beter idee van het verhaal dat het museum in de tramremise wil vertellen.

Naar boven