Stoomtrein in het spoorwegmuseum

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Goede Doelen Nh1816

Twee eeuwen reizen door de trein

Het thema van het centrale plein is  ‘Treinen door de tijd’ en vertelt het verhaal van 175 jaar personenvervoer per trein. De verbouwing is mede mogelijk dankzij een donatie van Stichting Goede Doelen Nh1816. De compleet vernieuwde museumhal van het Spoorwegmuseum toont op speelse en interactieve wijze de ontwikkelingen van bijna twee eeuwen reizen per trein. Rond de iconische treinen is van alles te doen en te beleven waardoor de treingeschiedenis echt tot leven komt. 

De herinrichting van de grote museumhal van het Spoorwegmuseum is mogelijk dankzij een donatie van Stichting Goede Doelen Nh1816. “Het Spoorwegmuseum is een echt familiemuseum en het project om erfgoed te bewaren en goed te ontsluiten voor jong en oud sluit goed aan bij de doelstellingen van de Stichting. Educatie en historisch belang gecombineerd”, aldus Hein Aanstoot, oud-voorzitter van Stichting Goede Doelen Nh1816. “We zijn er trots op om met het Spoorwegmuseum een groot project aan het werk van onze stichting te kunnen toevoegen.”

Het bestuur van het Spoorwegmuseum toont zich ook tevreden met de samenwerking: “Als museum hebben we de ambitie om te blijven vernieuwen. Met ‘Treinen door de tijd’ verbeteren we de presentatie van onze mooiste treinen, dankzij de bijdrage van de Stichting Goede Doelen Nh1816 hebben we van de museumhal echt iets moois kunnen maken.”

De donatie van de stichting Goede Doelen Nh1816 is tot stand gekomen via bemiddeling door de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum.

Over ‘Treinen door de tijd’

Het Spoorwegmuseum heeft voor ‘Treinen door de tijd’ een keuze gemaakt uit de vele beschikbare treinen. Uitgangspunt is dat de trein iconisch of beeldbepalend is geweest en een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis.

Naast de NS3737 zal ook de SS13, de oudst bewaarde Nederlandse stoomlocomotief, een plek krijgen in de opstelling. De eerste elektrische trein, de ZHESM, staat aan het perron tegenover het restauratierijtuig van Wagon Lits uit 1943. Houten rijtuigen uit 1874 en 1910 laten zien hoe rijtuigen zich hebben ontwikkeld door de jaren heen.

illustratie spoorwegmuseum

Uit een wat meer recente periode zal een elektrische locomotief uit de 1200-serie, het icoon van de jaren 50 de Blauwe Engel en de beroemde Hondekop te zien zijn. De meest recente trein is de Dubbeldekker die in de jaren 80 de toenemende groei van reizigers moest opvangen. Gestreefd wordt om zoveel mogelijk treinen open te stellen voor publiek, er zullen dus meer treinen toegankelijk zijn.

Nh1816 Verzekeringen is een coöperatie en heeft geen externe aandeelhouders. Als coöperatie staat Nh1816 midden in de samenleving en wil daar graag iets aan teruggeven. Dat doet zij bijvoorbeeld via de Stichting Goede Doelen Nh1816. Mede door de inzet en bemiddeling van Stichting Goede Doelen Nh1816 kunnen de bezoekers “Treinen door de Tijd” bewonderen.

oude foto van rijtuig spoorwegmuseum

Herstel restauratierijtuig uit jaren ‘50

Dankzij een donatie van Stichting Goede Doelen Nh1816 wordt begonnen aan het opknappen van het restauratierijtuig Plan D uit 1951. De restauratiewagen zal medio juni 2020 centraal staan in een grote tentoonstelling over eten en drinken in de trein.

Het opknappen van het restauratierijtuig was een lang gekoesterde wens van het museum. Allereerst kan met deze restauratie het rijtuig worden behouden als Nederlands cultureel en historisch erfgoed. Daarnaast zal het rijtuig in volle glorie gepresenteerd worden tijdens de tentoonstelling over eten en drinken rond het spoor medio 2020.”

Naar boven