Afschrijvingslijst Nh1816 Verzekeringen

Een afschrijvingslijst is een overzicht dat de waardevermindering per jaar van verzekerde bezittingen toont. Bij het bepalen van de dagwaarde en het schadebedrag gebruiken verzekeraars hun afschrijvingslijst.

Afschrijvingslijsten verzekeraars

Iedere verzekeraar heeft een eigen afschrijvingslijst. Een afschrijvingslijst geldt niet alleen voor de inboedelverzekering. De afschrijvingslijst van Nh1816 geeft bijvoorbeeld ook de afschrijving van een schutting en autoradio aan.

Uitleg afschrijvingslijst

De afschrijvingslijst geeft duidelijkheid over de vergoeding van schade aan producten die niet meer nieuw zijn. De afschrijvingslijst van Nh1816 is ingedeeld in artikelgroepen en toont het artikel, het bedrag en de afschrijving per 12 maanden. Voor de berekening van de schadevergoeding gaan wij uit van de afschrijving per maand.

Schadebedrag berekenen

Nh1816 gebruikt afschrijvingslijsten om bij een schade de waarde te berekenen. Wij vergoeden de waarde van uw bezittingen. Als die ouder worden, vermindert de waarde. De waardevermindering verschilt per voorwerp. Bij het vaststellen van de schadevergoeding, rekent Nh1816 met een waardevermindering per maand.

Dagwaarde of nieuwwaarde?

Het verschilt per verzekering of wij de schade op basis van nieuwwaarde of dagwaarde vergoeden. Wat dagwaarde en nieuwwaarde inhoudt, leggen wij hieronder uit.

Wat is nieuwwaarde?

Nieuwwaarde is het bedrag dat u vandaag betaalt bij aankoop. Veelal vergoedt Nh1816 op basis van nieuwwaarde. Zo kunt u een nieuw voorwerp voor de geldende prijs kopen. Bij nieuwwaarde kijken wij, in alle redelijkheid, naar de laagste prijs waarvoor u het voorwerp in Nederland kan kopen. Soms is het bedrag gemaximeerd. Of een schadevergoeding is gemaximeerd staat in de polisvoorwaarden en op uw polisblad.

Dagwaarde berekenen

De dagwaarde van bezittingen is de nieuwwaarde minus de afschrijving voor waardevermindering.

Voorbeeld

De afschrijving voor de mobiele telefoon is 33,3% per jaar. De dagwaarde van een mobiele telefoon van € 400,- is na 1 jaar dus € 266,80.

In de polisvoorwaarden staat omschreven of en wanneer wij dagwaarde toepassen.

Vraag over afschrijvingslijst of schadevergoeding

Heeft u een vraag over de afschrijvingslijst of over uw schadevergoeding? Stel uw vraag gerust aan uw adviseur. Hij helpt u graag. Snel inzicht in uw polisblad? Login via Mijn Polissen en bekijk direct online uw verzekeringsinformatie.

Naar boven