Henk van Wijngaarden

25 jaar aan het roer

Henk van Wijngaarden bracht een gepersonaliseerde versie van ons ledenblad ZEST Magazine uit. Hierin plaatste hij een artikel over toen en nu: wat is en blijft de kracht van zijn advieskantoor in Weesp?

Rubriek: Bedrijfsportret
Tekst: Rob Gommans
Fotografie: Patrick Ouwerkerk

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Henk van Wijngaarden het kantoor overnam van zijn vader Dirk. Dirk zorgde voor een stevig fundament, waar het kantoor nog steeds op voortbouwt. “Persoonlijk en bereikbaar zijn voor de klant, dat is mij met de paplepel ingegoten.” Henk van Wijngaarden in een interview over toen en nu. 

Als je Van Wijngaarden nu vergelijkt met toen, wat zijn dan belangrijke verschillen?
“We leven in een totaal ander tijdperk. Ons werk doen we nu veel meer met computers, onze manier van communiceren is enorm veranderd. Het kantoor van mijn vader was zijn auto. Hij was altijd onderweg. Tegenwoordig hebben we op veel verschillende manieren contact met onze klanten. Ze komen natuurlijk langs bij ons op kantoor of wij bij hen thuis, maar daarnaast spreken we elkaar ook veel meer telefonisch, via WhatsApp, e-mail en ga zo maar door. Daarnaast hebben we een bredere dienstverlening opgebouwd. Vroeger draaide het vooral om schadeverzekeringen, maar tegenwoordig zijn we een allround advieskantoor. We geven ook advies over bijvoorbeeld hypotheken, doen belastingaangiften, voeren bedrijfsadministraties en zijn zelfstandig adviseur van RegioBank.” 

En jullie team is door de jaren heen flink gegroeid.
“Zeker. In 1997 nam ik samen met mijn toenmalige zwager Wichard de zaak over van mijn vader Dirk. Die overname vond plaats op 11 juni 1997, de dag dat mijn moeder Dicky overleed aan een hersentumor. Het is dus een beladen datum. Van Wijngaarden was een echt familiebedrijf, naast mijn zwager werkte ook mijn zus Hetty in het bedrijf. Mijn vrouw Jiska Uiterwaal was toen ook al bij het kantoor. Inmiddels heeft zij haar eigen administratiekantoor en doet ze bedrijfsadministraties en belastingaangiftes onder de vlag van Van 
Wijngaarden.

In de loop van de tijd zijn de plekken van Wichard en Hetty ingenomen door mensen ‘van buiten’. Sinds 2008 werken wij al met een vaste groep van zeven mensen, dus echt een trouw en betrokken team. Doordat we op kantoor steeds meer digitaal en efficiënter werken, besparen we tijd. Die kunnen we goed benutten voor het helpen van onze trouwe en nieuwe klanten.”


11 juni 1997: Henk nam samen met zijn toenmalige zwager Wichard de zaak over van zijn vader Dirk.

Daar noem je meteen een belangrijk kenmerk van Van Wijngaarden: voor je klanten ben je altijd bereikbaar. 
“Die instelling is me met de paplepel ingegoten: zorg dat je goed bereikbaar bent en doe wat je zegt; de klant moet erop vertrouwen dat zijn of haar verzoek goed wordt opgepakt. Dat begon al met Dirk. Als hij buiten ging klussen op de boerderij nam hij een toen nog vaste telefoon aan een lang verlengsnoer mee om bereikbaar te zijn voor zijn klanten. Ons streven is dat de telefoon maximaal drie keer mag overgaan, voordat de beller iemand persoonlijk aan de telefoon krijgt.

Mijn vader zei altijd: ‘Je moet de klant behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden’. Die uitspraak houden we nog steeds in ere. We werken heel persoonlijk, we weten vaak goed wat er speelt bij de klant. Dat gaat meestal vanzelf, want we verlenen in veel gevallen een breed pakket aan diensten aan onze klanten. Dat is ook onze bedrijfsmissie. Van hypotheek tot verzekering en van de belastingaangifte tot de rekening bij de RegioBank. We spreken onze klanten daardoor vaak en kunnen daardoor ook snel helpen bij bijvoorbeeld wijzingen en schades. Dat biedt gemak en overzicht.”

 
Henk van Wijngaarden en zijn vrouw Jiska Uiterwaal

Hoe belangrijk is teamwork om dat goede contact te waarborgen?
“Dat is een onmisbaar element. Gelukkig hebben we een team van enorm trouwe medewerkers. Zij werken hier al lang, waardoor we allemaal echt een relatie met de klanten hebben opgebouwd. Zij kennen ons en wij kennen hen. Dat maakt het ook veel gemakkelijker om het contact persoonlijk te laten zijn, ook al zit je niet altijd fysiek bij elkaar. Samen maken we het verschil.

Sinds 2018 werken we in ons huidige prachtige kantoor. We kunnen hier ook weer samenwerken in één grote ruimte. Zo weten we van elkaar goed wat er speelt en kunnen we samen de klant nog beter helpen. En de huiselijke, landelijke sfeer die er in het oude kantoor was, hebben we gewoon meegenomen. Zomers lopen de koeien nog lekker om het kantoor heen, je ruikt het platteland. En tussen de middag eten we onze lunch buiten op het terras, met uitzicht op de Vecht, waar de bootjes varen. Het geeft rust en levert een heel eigen dynamiek op. Hier tussen de weilanden en aan de oevers van de Vecht zijn we geworteld. Op een unieke locatie aan de rand van de nieuwe wijk Weespersluis, tussen Muiden en Weesp. Hier ligt ons fundament, het fundament van Dirk.”


"Hier tussen de weilanden en aan de oevers van de Vecht zijn we geworteld"

Meer weten over Van Wijngaarden? Kijk op www.wijngaarden.net.

Naar boven