Diefstal preventietips

Diefstalpreventietips

Inbraakpreventie helpt diefstal voorkomen. Althans, inbraakpreventie en diefstalpreventie verkleinen de kans op diefstal aanzienlijk. Want helemaal voorkomen, dat kan helaas nooit. Daarom geven wij uitgebreide tips waarmee u het inbrekers, insluipers en dieven zo lastig mogelijk maakt. Om inbraak en diefstal in en om uw huis en van uw auto (zo goed als) te voorkomen.

Wat is diefstalpreventie?

Diefstalpreventie is het proberen te voorkomen van diefstal door vooraf maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld uw huis beveiligen met een alarm of camera, uw auto beveiligen met een Bearlock (de veiligste oplossing om uw auto te beveiligen tegen diefstal) en een extra slot voor uw (elektrische) fiets.

Diefstal met list

Diefstal met list is een diefstal waarbij mensen zich voordoen als een medewerker die bijvoorbeeld de standen komt opnemen. Diefstal met list is een vorm van diefstal die vaak bij ouderen voorkomt. Gaat de bel en vraagt een medewerker van een bedrijf of hij of zij even binnen mag komen? Vraag altijd om een legitimatie en het bewijs dat de persoon inderdaad bij dat bedrijf werkt. Tip: plaats een deurslot met ketting. Zo kunt u met een gerust gevoel de deur openen, het gesprek aangaan en de deur sluiten als u de persoon niet vertrouwt.

Diefstal of inbraak

Diefstal en inbraak zijn twee woorden die door elkaar worden gebruikt. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de twee. En dat zijn de braaksporen. Want kortweg kunnen we stellen dat:

 • Inbraak is binnengaan zonder toestemming en bezit ontvreemden met braaksporen
 • Diefstal is zonder braaksporen bezit ontvreemden

Diefstal zonder braak

Diefstal zonder braak en verzekering, hoe zit dat? In de voorwaarden van de Inboedelverzekering Extra Uitgebreid staat dat de verzekering ook schade dekt door diefstal, afpersing, beroving, inbraak of poging daartoe. De Inboedelverzekering Optimaal dekt alle schadegebeurtenissen tenzij het is uitgesloten. Diefstal is niet uitgesloten. Bij diefstal van juwelen is het belangrijk dat u kunt aantonen hoe de juwelen eruit zagen. Tip: maak na de aankoop direct foto’s van uw juwelen en andere bezittingen sla deze op. Zo heeft u bij diefstal van juwelen altijd bewijs hoe uw juwelen eruit zien.

Diefstal check

Een handige manier om te checken wat er na een inbraak is gestolen, is om uw waardevolle eigendommen te noteren op een lijst. Zo heeft u een handige checklist en kunt u na een diefstal snel checken welke waardevolle spullen zijn gestolen.

Diefstalpreventie fiets

Uw elektrische fiets gestolen? Natuurlijk hoopt u dat het nooit gebeurt. Evenmin dat uw stadsfiets wordt gestolen. U wilt hem gewoon vinden waar u hem heeft gestald. Daarom tips voor diefstalpreventie voor uw fiets, zodat de kans kleiner is dat uw fiets wordt gestolen:

 1. Fiets veilig stallen: een dagje winkelen in de stad of met de trein ergens naartoe? Bij stations en ook bij winkelstraten kunt u uw fiets vaak voor een kleine prijs bewaakt stallen
 2. Schuur op slot: doe thuis uw schuur of garage op slot. Dit verhoogt de drempel om uw fiets te stelen
 3. Goed slot: gebruik een stevig ringslot en zorg dat het ringslot tussen de spaken zit waar ook het ventiel is. Dit bemoeilijkt de kans om het slot te breken
 4. Vast zetten: naast een goed slot is het raadzaam het frame van uw fiets met een tweede slot vast te zetten aan een vast object. Een fietsenrek bijvoorbeeld
 5. Graveer uw postcode en huisnummer in de stang van uw fiets of gebruik een diefstalpreventiechip.

Diefstal fiets

Naast een gestolen fiets, komt diefstal van een fietsaccu tegenwoordig ook vaak voor. U maakt het fietsdieven minder aantrekkelijk om uw fiets te stelen door het afneembare display, de accu of de kilometerteller van uw fiets te halen als u hem stalt. Is uw fiets of zijn de accessoires toch gestolen? Diefstal van uw fiets moet u altijd aangeven. Zo kan de politie uitkijken naar uw fiets. Daarnaast hebben wij als verzekeraar de aangifte nodig.

Diefstal fiets verzekerd

Is uw fiets thuis uit de schuur of garage gestolen? Diefstal thuis is verzekerd met de inboedelverzekering. Dus ook uw fiets. Uw fiets is thuis namelijk onderdeel van de inboedel. Wilt u een ruimere dekking? Buitenshuis is schade aan of diefstal van uw fiets verzekerd met de aanvullende fietsdekking bij de Inboedelverzekering Optimaal. Zowel uw gewone fiets als uw elektrische fiets met een trapondersteuning tot 25 km/u zijn met de fietsdekking buitenshuis verzekerd voor schade en diefstal.

Diefstalpreventie huis

Uw huis beveiligen tegen inbraak is de beste manier voor diefstalpreventie. Maar, hoe doet u dat? Daarom geven wij u hieronder tips voor diefstalpreventie in en om het huis.

18 Tips diefstalpreventie woning

Diefstalpreventie van uw woning gaat veelal over beveiliging. Zo maakt u uw woning onaantrekkelijk voor inbrekers:

 1. Hang beveiligingscamera’s of bewakingscamera’s op
 2. Bewaar uw waardevolle spullen in een kluis of brandkast. Dat kan thuis, maar ook bij de bank
 3. Hang een bewegingssensor op
 4. Zorg voor voldoende buitenverlichting
 5. Diefstalpreventie voor uw deuren? Plaats goedgekeurd hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Dus ook een goed deurslot voor uw poortdeur, de schuifpui en de schuurdeur
 6. Hang een alarminstallatie op
 7. Doe de deuren op slot als u naar een andere verdieping gaat. Zo weert u insluipers
 8. Doe de ramen dicht en deuren op slot voordat u weggaat. Denk ook aan het wc-raampje
 9. Doe alsof u wél thuis bent, ook als u dat niet bent. Zet bijvoorbeeld een glas water op tafel en leg een krant of tijdschrift open
 10. Regel met een tijdschakelaar het licht in uw woning, zodat het licht ook aan is als u niet thuis bent
 11. Elektrische gordijnen verkleinen de kans op inbraak. Zo kunt u op afstand de elektrische gordijnen openen en sluiten
 12. Leg waardevolle spullen uit het zicht
 13. Leg geen sleutels op ‘geheime’ plaatsen, zoals onder de mat of onder een bloempot
 14. Inbrekers zien ladders en vuilcontainers als klimrekken om uw huis in te komen. Berg ze op in de afgesloten schuur of garage
 15. Licht de buren in als u op vakantie gaat of voor een aantal dagen weggaat
 16. Deel uw vakantie niet op social media
 17. Briefjes op de deur voor de pakketbezorger met daarop de boodschap dat u even niet thuis bent, zijn een uitnodiging voor inbrekers
 18. Meld u aan bij de WhatsApp Buurtpreventie. Via deze app attenderen buurtbewoners elkaar op verdachte situaties in de buurt. Dit draagt bij aan de veiligheid in de buurt.

Preventie uitbesteden beveiligingsbedrijf

Geen tijd, zin of kennis om zelf de aanpassingen aan uw woning uit te voeren? U kunt de diefstalpreventie van uw woning ook uitbesteden aan een beveiligingsbedrijf voor inbraakpreventie.

Inbrekers komen terug

Is er bij u ingebroken? Neem zo snel mogelijk maatregelen om een volgende inbraak te voorkomen. Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt namelijk dat inbrekers terugkomen. Reden: ze konden de eerste keer niet alles meenemen én de gestolen spullen worden vaak opnieuw gekocht. Zo valt er opnieuw veel waardevols te halen.

Diefstal welke verzekering?

Diefstal en verzekering, hoe zit dat? U bent verzekerd voor diefstal uit woning met onze inboedelverzekeringen. Natuurlijk zijn er voorwaarden, doe daarom bijvoorbeeld altijd de ramen en deuren op slot. Is er bij u ingebroken? Doe aangifte bij de politie en neem contact op met uw verzekeringsadviseur.

Welke verzekering dekt diefstal buitenshuis?

Soort verzekering

Dekking

Reisverzekering

Bezittingen die u meeneemt op reis zijn voor een maximum bedrag verzekerd.

Inboedelverzekering

Inboedel heeft buitenshuis een beperkte dekking. Bezittingen die u meeneemt in de auto zijn tot € 500,- verzekerd.

Elektronicadekking Mobiele elektronische apparatuur verzekert u buitenshuis met deze aanvullende dekking.
Fietsdekking Fietsen en elektrische fietsen verzekert u aanvullend tegen schade en diefstal met de aanvullende fietsdekking

Diefstal en reisverzekering

Diefstal tijdens kamperen of diefstal op vakantie , verzekert u met de Reisverzekering. De Reisverzekering biedt namelijk zekerheid bij schade aan of diefstal van uw bagage tijdens uw vakantie. Of u nu in het binnenland of buitenland verblijft, de reisverzekering biedt zekerheid.

Welke verzekering dekt diefstal uit de auto?

De bezittingen die u meeneemt in uw auto zijn verzekerd via uw inboedelverzekering, reisverzekering of schade inzittenden dekking bij uw autoverzekering. De onderstaande tabel toont aan wanneer u op welke verzekering een beroep kan doen:

Verzekering

Dekking bezittingen in auto

Schade inzittenden autoverzekering

Wij vergoeden schade aan bagage, kleding of spullen in de auto die eigendom zijn van de bestuurder en/of de passagiers. De schade vergoeden wij voor zover dit niet is verzekerd op een andere verzekering. 

Reisverzekering

Wij vergoeden schade aan bagage tot maximaal € 3.000,- per persoon per vakantiereis.

Voor bepaalde zaken geldt een maximum vergoeding, zoals voor een fiets, elektronica-apparatuur, sieraden/horloges, foto-/filmapparatuur, zeil-/surfplanken, geld, brillen en tenten.

Inboedelverzekering

Schade aan spullen die bij uw huis horen maar buiten zijn vergoeden wij beperkt. Zo zijn bezittingen die u meeneemt in de auto tot €5.000,- verzekerd. Zijn uw eigendommen gestolen uit de auto? Dan is de vergoeding maximaal € 500,-.

Diefstalpreventie auto

Auto inbraak honderd procent voorkomen, kan helaas niet. Maar de kans verkleinen, kan wél. Daarom 10 diefstal preventietips voor de auto.

 1. Het is misschien een open deur, maar doe uw auto op slot
 2. Sluit ook alle ramen
 3. Laat geen waardevolle eigendommen in uw auto achter
 4. Laat een Bearlock inbouwen
 5. Parkeer uw auto op veilige, verlichte en het liefst bewaakte plek
 6. Plaats een stuurslot
 7. Schroef uw kentekenplaten vast
 8. Laat uw kenteken in uw ruiten etsen
 9. Investeer in een voertuigvolgsysteem
 10. Laat een alarmsysteem plaatsen
 11. Auto met keyless entry? Berg uw sleutel op in bijvoorbeeld een blik of kistje

Heeft u vragen over preventie of over de dekkingen bij diefstal? Neem gerust contact op met uw adviseur. Hij beantwoordt uw vragen graag.

Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Voorwaarden zijn van toepassing.