Nh1816 Verzekeringsbewijs (witte groene kaart)

Het Nh1816 Verzekeringsbewijs vervangt de bekende Groene Kaart en is het nieuwe internationale verzekeringsbewijs voor voertuigen. Met een Nh1816 Verzekeringsbewijs toont u aan dat uw voertuig is verzekerd. Op het verzekeringsbewijs staan ook de telefoonnummers voor hulpverlening bij ongeval, pech en diefstal.

Op het Nh1816 Verzekeringsbewijs staat:

 

 1. Uw polisnummer
 2. De geldigheidsperiode van uw verzekering
 3. In welke landen uw voertuig is verzekerd
 4. Het kenteken dat is verzekerd
 5. Het nummer van uw groene kaart  

Voor elk motorvoertuig (met uitzondering van bromfietsen en scooters) dat u bij Nh1816 verzekert, krijgt u een Nh1816 Verzekeringsbewijs. U ontvangt het verzekeringsbewijs als PDF bestand bij uw digitale polis. U kunt dit bestand opslaan op uw computer of printen op gewoon wit A4 papier.

Ontvangt u uw verzekeringsdocumenten standaard nog op papier, dan kunt u het verzekeringsbewijs opvragen bij uw verzekeringsadviseur.

Het Nh1816 Verzekeringsbewijs wordt ook aangeboden in de VerzekeringApp en via Mijn Polissen.

1. Nh1816 Verzekeringsbewijs in de VerzekeringApp

Uw Nh1816 Verzekeringsbewijs vindt u in de VerzekeringApp. Tip: download het bewijs eenmalig vanuit de app. Zo is uw bewijs altijd offline beschikbaar en heeft u het ook bij de hand als u geen internetverbinding heeft. 

Download de VerzekeringApp in de Appstore of in Google Play.

2. Nh1816 Verzekeringsbewijs in Mijn Polissen

Uw Nh1816 Verzekeringsbewijs vindt u in Mijn Polissen. Log in op https://www.nh1816.nl/mijn-polissen en zie online alle informatie over uw verzekeringen bij Nh1816. Dus ook uw Nh1816 Verzekeringsbewijs

Heeft u geen toegang tot internet, Mijn Polissen of de VerzekeringApp, vraag uw verzekeringsadviseur dan om een papieren Nh1816 Verzekeringsbewijs.

Ja, het nieuwe Nh1816 Verzekeringsbewijs is niet meer verplicht groen van kleur en kan desgewenst op gewoon wit A4 printpapier afgedrukt worden.

Ja, het Nh1816 Verzekeringsbewijs voldoet aan alle richtlijnen over internationale verzekeringsbewijzen voor motorrijtuigverzekeringen.

U kunt het PDF bestand dat u heeft ontvangen op wit A4 printpapier afdrukken of uw verzekeringsadviseur vragen een papieren Nh1816 Verzekeringsbewijs te sturen.

Ja, geldige groene kaarten kunt u nog gebruiken. Na afloop van de geldigheidstermijn wordt een nieuw Nh1816 Verzekeringsbewijs digitaal afgegeven in PDF formaat.

Ja, geldige groene kaarten op een polipas kunt u nog gebruiken tot 1 juli 2021. Vanaf die datum kan alleen het Nh1816 Verzekeringsbewijs worden gebruikt.

In Nederland is het sinds 1972 niet meer verplicht een Internationaal Verzekeringsbewijs onderweg bij u te hebben.

In deze landen is het Internationaal Verzekeringsbewijs niet meer verplicht:

Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Als bestuurder moet u in elk land kunnen aantonen dat het voertuig is verzekerd is. Bijvoorbeeld met het Nh1816 Verzekeringsbewijs.

Cyprus

Op Cyprus is het Nh1816 Verzekeringsbewijs alleen geldig op het Griekse deel van het eiland. Het Turkse deel is internationaal niet als land erkend. Daarom moet voor dat deel van Cyprus aan de Turks Cypriotische grens een aparte verzekering worden afgesloten

In een aantal landen is het nog verplicht om een papieren Nh1816 Verzekeringsbewijs bij u te hebben. Gaat u naar of komt u door een van de hieronder genoemde landen? Print uw verzekeringsbewijs op wit A4 printpapier en neem het samen met uw autopapieren mee. Even contact opnemen met uw adviseur kan ook. Hij stuurt u op verzoek een papieren Nh1816 Verzekeringsbewijs.

In deze landen is een papieren groene kaart verplicht:

 • Albanië (landcode AL)
 • Bosnië – Herzegovina (landcode BIH)
 • Israël (landcode IL)
 • Marokko (landcode MA)
 • Moldavië (landcode MD)
 • Montenegro (landcode MNE)
 • Noord-Macedonië (landcode MK)
 • Oekraïne (landcode UA)
 • Rusland (landcode RUS)
 • Servië (landcode SRB)
 • Tunesië (landcode TN)
 • Turkije (landcode TR)

Nee, in het buitenland moet u het Nh1816 Verzekeringsbewijs op papier bij u hebben. Het volstaat niet om het bewijs als pdf op uw smartphone of tablet te laten zien. Print uw bewijs daarom op wit A4 printpapier en neem het samen met uw autopapieren mee op reis. Voor uw vertrek even contact opnemen met uw adviseur kan ook. Hij stuurt u op verzoek een papieren Nh1816 Verzekeringsbewijs.

 

Let op: binnen de EU is er geen grenscontrole waar u het Nh1816 Verzekeringsbewijs moet tonen, maar in geval van een aanrijding moet u wél kunnen aantonen verzekerd te zijn.

Nh1816 Verzekeringsbewijs voor caravans

In Nederland en de meeste Europese landen heeft u geen apart Nh1816 Verzekeringsbewijs voor uw caravan, vouwwagen of aanhanger nodig. Als de caravan aan uw auto is gekoppeld, is uw caravan, vouwwagen of aanhanger verzekerd via de WA-verzekering van het trekkende voertuig.

In Duitsland, Spanje en Polen heeft u voor een caravan, aanhanger of vouwwagen zwaarder dan 750 kg en met een eigen kenteken wel een apart Nh1816 Verzekeringsbewijs nodig. In dat geval heeft u dus twee verzekeringsbewijzen nodig: een voor de auto en een voor de aanhanger. Het verzekeringsbewijs voor de caravan, vouwwagen of aanhanger vraagt u aan bij uw verzekeringsadviseur.