10 veiligheidstips voor lithium-ionbatterijen

2 oktober 2019

Het aantal elektronische apparaten met lithium-ionbatterijen (accu’s) neemt toe. U vindt ze bijvoorbeeld terug in elektrische fietsen, smartphones en tablets. In dit type batterijen zit in verhouding veel meer energie dan in een standaard batterij. Meer batterijen brengen meer veiligheidsrisico’s met zich mee. Het komt bijvoorbeeld steeds vaker voor dat branden ontstaan door oververhitte accu’s. In dit blog delen we 10 veiligheidstips om zorgvuldig om te gaan met lithium-ionbatterijen.
 

1. Lees de handleiding

Een handleiding wordt vaak niet gelezen. Toch is het verstandig om de handleiding bij elektronische apparaten wél te lezen. In de handleiding staan specifieke tips voor de accu. Er staat bijvoorbeeld in beschreven hoe en waar de batterij opgeladen kan en mag worden.
 

2. Laad de accu tenminste eens in de drie maanden op

Lithium-ionbatterijen lopen langzaam leeg. Voorkom dat een batterij helemaal leegloopt. Bij lage spanning kunnen de batterijen beschadigen.
 

3. Laad de accu bij voorkeur overdag op

Het kan gebeuren dat er iets mis gaat tijdens het opladen. Overdag heeft u hier zicht op, als u slaapt niet.
 

4. Gebruik alleen originele laders en accupakketten

Goedkope imitatie-opladers zijn misschien goed voor de portemonnee, maar kunnen een accu beschadigen. Gebruik daarom alleen originele laders en accupakketten. Deze zijn vanuit de fabriek op elkaar afgestemd.
 

5. Houd de batterijen op kamertemperatuur

Naast het feit dat de accu langer mee gaat kunt u ook brandschade voorkomen als u de accu op kamertemperatuur houdt. Lithium-ionbatterijen zijn zeer gevoelig voor extreem hoge of lage temperaturen. Vooral bij extreem hoge temperaturen is de kans op doorbranden of zelfs ontploffen aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon of laptop in de zon.
 

6. Laat de accu altijd door een deskundige onderhouden

Ga voor onderhoud aan de accu naar een deskundig persoon of bedrijf. Iemand met onvoldoende kennis van lithium-ionbatterijen of het repareren van elektronische apparaten kan de accu beschadigen.
 

7. Leg de accu op een stabiele onbrandbare ondergrond tijdens het laden

Tijdens het opladen wordt de accu warm en kan daardoor op een brandbare ondergrond spontaan tot brand leiden.
 

8. Is de accu vol? Haal deze van de lader

Het heeft geen zin om een accu in de lader te houden als deze volledig is opgeladen. Door de accu van de lader te halen voorkomt u mogelijke brandschade.
 

9. Laad de accu op in een ruimte met rookmelders

Mocht een lithium-ionbatterij doorbranden of ontploffen dan detecteert de rookmelder de rook die hiervan af komt.
 

10. Is de accu gevallen, beschadigd of vervormd? Leg deze buiten en lever z.s.m. in

Beschadigde lithium-ionbatterijen hebben een verhoogde kans op doorbranden of ontploffen. Is de accu vervormd, komen er giftige gassen vrij of staat hij in brand? Verlaat de ruimte en bel 112!
 

Bron: Verbond van Verzekeraars

Naar boven