Het coronavirus en de Nh1816 annuleringsdekking: zo zit het

2-4-2020

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep, dat merken ook onze schadebehandelaars: “Wij krijgen heel veel vragen over het coronavirus en of mensen hun reis kunnen annuleren met de annuleringsverzekering”, vertelt Diana Baas, schadebehandelaar bij Nh1816 Verzekeringen. Heb je een vakantie geboekt naar een gebied waar zorgen zijn ontstaan over het coronavirus en vraag jij je af of je deze reis kunt annuleren?

In dit blog leggen wij dit uit. We delen bovendien veelgestelde vragen over reizen, het coronavirus en hoe Nh1816 daarmee omgaat. Bij nieuwe updates vullen we de vragen aan.

Laatste update gedaan op 2 april 2020

Veelgestelde vragen over corona en reis

Bekijk de veelgestelde vragen en onze antwoorden op deze pagina.

Annuleringsdekking op de Nh1816 doorlopende en kortlopende reisverzekering

Doorlopende annuleringsdekking
Met ingang van 20 maart 2020 is door de huidige ontwikkelingen de annuleringsdekking ‘negatief reisadvies’ geschrapt uit onze doorlopende Nh1816-reisverzekering als deze verband houden met het coronavirus . Dit geldt voor alle reizen geboekt op of na 20 maart 2020 en reisverzekeringen die worden gesloten op of na 20 maart 2020.

Heb jij vóór 20 maart een reis geboekt, ben je nu genoodzaakt deze te annuleren vanwege een negatief reisadvies door het coronavirus en wil je een beroep doen op jouw doorlopende Nh1816-reisverzekering? Dan vergoeden wij jouw annuleringskosten alléén als je voldoet aan onze voorwaarden, die wij verderop in dit bericht toelichten.

Kortlopende annuleringsdekking
Bij een kortlopende annuleringsdekking geldt dat er in geen geval dekking is. Vanwege onze aangescherpte voorwaarden voor annuleringsdekking is het voorlopig ook niet mogelijk om een kortlopende annuleringsdekking aan te vragen via jouw adviseur.

Wanneer krijg je jouw annuleringskosten terug?

Kan jouw reis niet doorgaan? Volg deze stappen!
Geldt voor jouw reisbestemming een negatief reisadvies vanwege het coronavirus? Dan is de kans groot dat jouw reis niet door kan gaan. Dat is natuurlijk heel jammer. Wat te doen?

Stap 1.
Wij adviseren jou om een geboekte reis niet zelf te annuleren. Neem eerst contact op met jouw reisbureau, luchtvaartmaatschappij of geboekte accommodatie. Volgens onze voorwaarden geldt namelijk dat de reisorganisatie waar jij jouw vakantie hebt geboekt als eerste een voorstel moet doen voor terugbetaling of compensatie van de annuleringskosten. Denk aan een voucher, tegoedbon of een mogelijkheid tot omboeken. Dit geldt voor alle reisbureaus, ongeacht of ze zijn aangesloten bij de ANVR of niet. Overleg daarom eerst met hen over een oplossing, eventueel in overleg met jouw adviseur.

Stap 2.
Biedt het reisbureau, de luchtvaartmaatschappij of de accommodatie géén restitutie? Neem dan contact op met jouw adviseur. Dan beoordelen wij samen met jouw adviseur of je jouw annuleringskosten via Nh1816 kunt terugkrijgen.

Bij Nh1816 Verzekeringen kun je annuleringskosten terugkrijgen onder zes voorwaarden, aangepast per 20 maart 2020:

 1. Je hebt voor 20 maart 2020 een annuleringsdekking verzekerd op je doorlopende Nh1816-reisverzekering.
  Zonder deze aanvullende dekking kun je jouw annuleringskosten helaas niet terugkrijgen. Op je polisblad zie je of jij deze dekking hebt afgesloten. Of vraag jouw adviseur om hulp. De dekking geldt niet voor kortlopende reisverzekeringen.

  Sluit jij ná 20 maart een doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking af? En ben je vervolgens genoodzaakt jouw vakantie te annuleren vanwege een negatief reisadvies door het coronavirus? Dan bieden wij geen vergoeding voor de annuleringskosten.
   
 2. Je hebt vóór 20 maart 2020 jouw reis geboekt.
  Alleen voor reizen die voor deze datum zijn geboekt, kun je een beroep doen op onze annuleringsdekking inzake ‘negatief reisadvies’. Boek je na 20 maart een reis en ben je voor vertrek helaas tóch genoodzaakt deze te annuleren? Dan bieden wij geen vergoeding voor de annuleringskosten.
   
 3. Op het moment van boeken gold voor jouw reisbestemming géén negatief reisadvies met code oranje of rood, geclassificeerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  Was er wel sprake van een negatief reisadvies voor jouw reisbestemming op het moment van boeken? Dan bieden wij geen vergoeding voor de annuleringskosten.
   
 4. Op jouw reisbestemming is nu wél sprake van een negatief reisadvies met code oranje of rood, geclassificeerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijf je op de hoogte van actuele reisadviezen. Deze statusupdates houden onze schadebehandelaars ook goed in de gaten om te beoordelen of jij annuleringskosten kunt terugkrijgen.
   
 5. Jouw reis vindt binnen acht weken plaats
  Alleen binnen deze termijn kunnen wij annuleringskosten, volgens onze voorwaarden, vergoeden. Is jouw reis op een later moment in dit jaar gepland? Wacht dan eerst de ontwikkelingen verder af, tot de periode van acht weken is bereikt, voor je definitief besluit jouw reis te annuleren. Houd de adviezen van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.
   
 6. Jouw reis is wel/niet geboekt bij een ANVR reisbureau.
  Volgens onze voorwaarden vergoeden wij geen annuleringskosten van geannuleerde reizen die via een ANVR reisbureau zijn geboekt. Heb je jouw reis dus wel bij een ANVR reisbureau geboekt? Neem dan contact op met hen. Als je jouw annuleringskosten terug kunt krijgen, kunnen deze (mogelijk) worden uitbetaald door het ANVR reisbureau.

Negatief reisadvies vanwege het coronavirus

Premier Mark Rutte adviseerde in een persconferentie op 31 maart 2020 om de komende periode geen vakantie te boeken in Nederland of buitenland, zoals in de meivakantie. De aangescherpte maatregelen om het coronavirus in te dammen in Nederland gelden tot en met dinsdag 28 april. Maar Rutte benadrukt dat de situatie hierna niet ineens weer normaal zal zijn. Mogelijk zal het kabinet de maatregelen nog een keer moeten verlengen of in elk geval een deel ervan. Blijf daarom zoveel mogelijk thuis en in je eigen omgeving.

Bovendien adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds om de komende periode niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Op dinsdag 17 maart namen de EU-landen het besluit om de mogelijkheid tot reizen naar de Schengenzone, waaronder Nederland, drastisch te beperken. Voor de reisadviezen betekent dit dat voor alle landen vanaf nu minimaal kleurcode oranje geldt: alleen reizen als strikt noodzakelijk. Lees verder.

Ook voor Nederland geldt deze maatregel: vanaf donderdag 19 maart 2020 18.00 uur verscherpen de toegangsvoorwaarden voor personen die naar Nederland willen reizen. Het gaat om een inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa. Deze maatregel geldt in beginsel voor de duur van 30 dagen.

Houd de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

Vier kleurcodes geven jou een idee of er een veiligheidsdreiging is in het land of het gebied waar jij heen wilt.

 • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's
  In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Let op jezelf en jouw eigendommen. Net zoals je dat in Nederland doet. Soms moet je op bepaalde zaken extra letten.
   
 • Geel: let op, veiligheidsrisico's
  Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Bereid je daarop voor en let extra op.
   
 • Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  Door ernstige veiligheidsrisico's in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert je alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je besluit toch af te reizen, bereid je dan zeer goed voor.
   
 • Rood: niet reizen
  Door zeer ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Houd de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

Veelgestelde vragen over corona en reis

Bekijk de veelgestelde vragen en onze antwoorden op deze pagina.

Meer informatie over reizen en het coronavirus

Heb je andere vragen dan in dit bericht beschreven? Neem contact op met jouw adviseur!