Holland Norway Lines failliet en je verzekering

5 september 2023

Faillissement Holland Norway Lines en je verzekering

Holland Norway Lines is failliet. Dat heeft de rechtbank maandag 4 september uitgesproken. Ben je nu als reiziger je geld kwijt of kan je toch een beroep doen op je reisverzekering of annuleringsverzekering? In dit artikel leggen wij het je uit.

Stel je voor. Je bent nu in Noorwegen en geniet volop van de natuur die het land biedt. Na de bekendmaking van het faillissement, krijgt je trip nu toch een rand. En geen gouden. Wat betekent het faillissement voor reizigers die via de rederij terug naar Nederland zouden varen? En wat betekent dat voor vakantiegangers die hun reis met Holland Norway Lines nog in het vooruitzicht hebben? Kan je een beroep doen op je reis- of annuleringsverzekering? ‘In de meeste gevallen helaas niet’, zegt Richard Brussel, teamleider Schaderegeling Materieel, 'maar er is een uitzondering. Een faillissement van een reisorganisatie zoals Holland Norway Lines, valt, op die ene uitzondering na, niet onder de dekking van je reisverzekering of annuleringsverzekering. Daarvoor is Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

SGR

Terug in de tijd. Het is 1983, dit jaar veertig jaar geleden, dat Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) wordt opgericht. De missie van SGR is duidelijk:

'Wij zijn opgericht in 1983 met als doel om reizigers te beschermen tegen faillissementen. SGR ontzorgt de reiziger door garant te staan voor vooruitbetaalde reisgelden wanneer de reiziger een reis geboekt heeft bij een aangesloten organisatie. SGR vormt daarmee een belangrijke en betrouwbare schakel in de reisbranche.’

Lid van SGR

Voor financiële bescherming bij een faillissement van je reisorganisatie is het dus niet je verzekeraar bij wie je aanklopt, maar SGR. Voorwaarde is wel dat de reisorganisatie lid is van SGR. En daar lijkt in het geval van Holland Norway Lines BV de schoen te wringen. Want het is niet Holland Norway Lines BV die lid is van SGR, maar dochteronderneming HNL Travel BV. SGR schrijft op haar website dat zij hebben begrepen dat er ook een faillissement voor HNL Travel BV ingediend gaat worden. Wat betekent dit voor de gedupeerden?

Gedupeerden Holland Norway Lines

De SGR-garantie voor reizigers met Holland Norway Lines geldt, bij een faillissement van HNL Travel BV, voor reizen die via HNL Travel BV zijn geboekt. Dit zijn de pakketreizen, in dit geval een overtocht plus hotelovernachtingen. Ben je een van de gedupeerden? Raadpleeg de factuur van je reis. Daarop staat vermeld of je reis geboekt is via verkoopkanaal HNL Travel BV of Holland Norway Lines BV. Daarnaast schrijft SGR op haar website dat klanten van HNL Travel BV een boekingsbevestiging hebben ontvangen waar onder het kopje 'betaling' het volgende staat:

‘HNL Travel BV is aangesloten bij SGR. Al onze pakketreizen zijn inclusief een verplichte bijdrage van SGR van 5 euro per persoon.’

Uitzondering

Concreet, voor geboekte pakketreizen voor Holland Norway Lines via verkoopkanaal HNL Travel is er de SGR-garantie. Maar als je de reis zelf hebt samengesteld (in plaats van een pakketreis via HNL Travel BV), ben je dan je geld kwijt? ‘Hier komt de uitzondering om de hoek kijken', zegt Richard Brussel. ‘In de voorwaarden van de Nh1816-annuleringsverzekering staat namelijk:

'Als één van de onderdelen van een samengestelde reis onvoorzien uitvalt zonder dat er sprake is van een gedekte gebeurtenis dan vergoeden wij de annuleringskosten van de overige onderdelen van die samengestelde reis. Wij vergoeden die annuleringskosten alleen als de verhuurder en/of de reisorganisatie deze annuleringskosten niet vergoedt of niet voor vervanging kan zorgen.'

Reizigers die een overtocht en bijvoorbeeld een idyllisch houten huisje bij de fjorden los hebben geboekt en nu de overtocht niet kunnen maken doordat Holland Norway Lines failliet is, krijgen de kosten voor de overtocht niet vergoed maar de kosten voor het houten huisje wél.

Drie mogelijkheden

Ben je een van de gedupeerde reizigers van Holland Norway Lines? Helaas kan je voor de opgelopen schade van de overtocht geen beroep op je verzekering doen. Er zijn drie scenario's:

1. SGR-garantie

Heb je een pakketreis geboekt? Controleer je factuur van je reis om te achterhalen of je reis van HNL Travel BV is geboekt. Dan heb je wél recht op de SGR-garantie. SGR informeert je over het vervolgproces zodra zij alle informatie van de curator hebben ontvangen.

2. Geen vergoeding

Is je pakketreis niet via HNL Travel BV geboekt maar via Holland Norway Lines, dan kan je helaas geen aanspraak maken op een financiële vergoeding.

3. Vergoeding annuleren verblijf

Heb je de overtocht en je verblijf los geboekt, dan kan je voor het annuleren van je verblijf wél een beroep doen op je annuleringsverzekering. Uiteraard helpt je adviseur je hierbij.

Het faillissement van Holland Norway Lines kan helaas financiële gevolgen hebben voor de reizigers. En dat is vervelend en helaas iets waar we, op die ene uitzondering na, ook als verzekeraar niets aan kunnen doen. Behalve de tip geven om altijd te controleren of de reisorganisatie waarbij je boekt is aangesloten bij SGR.

Naar boven