Levensverzekering: 5 veelgestelde vragen

17 juni 2019

Levensverzekeringen roepen bij veel mensen vragen op. Niet zo gek. Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen en welke verzekering heeft u wanneer nodig? Hoewel Nh1816 Verzekeringen uitsluitend particuliere schadeverzekeringen aanbiedt, willen wij graag iets meer duidelijkheid bieden. Daarom beantwoorden wij vijf veel gestelde vragen over levensverzekeringen, inclusief relevante doorverwijzingen waar u een schat aan informatie vindt.
 

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering verzekert uw leven en keert een afgesproken bedrag uit als u overlijdt. Dit bedrag kunnen uw nabestaanden besteden om in de woning te blijven wonen, de studie van de kinderen te betalen of bijvoorbeeld voor uw uitvaart.
 

Is een levensverzekering verplicht?

Een levensverzekering is niet verplicht en is puur afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie. Toch kan een levensverzekering afsluiten waardevol zijn, zodat uw nabestaanden zonder financiële zorgen achterblijven.
 

Waarom een levensverzekering bij de hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek kan het zijn dat de hypotheekverstrekker u verzoekt een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Waarom een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek? Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als u overlijdt. Zo ontstaat er financiële ruimte waardoor uw nabestaanden toch in de woning kunnen blijven wonen of de hogere kosten kunnen dragen, doordat uw inkomen wegvalt.
 

Welke soorten levensverzekeringen zijn er?

De uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering zijn de meest voorkomende levensverzekeringen. Met een uitvaartverzekering verzekert u (gedeeltelijk) de kosten van uw uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering keert een afgesproken bedrag uit als u voor een bepaalde datum overlijdt. Het verschil tussen de twee is wat je verzekert. Een uitvaartverzekering is puur voor de kosten van een uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering is voor meerdere doelen inzetbaar.
 

Welke levensverzekering is de beste?

Welke levensverzekering de beste is, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke situatie. Er is niet één levensverzekering specifiek als de beste aan te wijzen. Wilt u een overlijdensrisicoverzekering vergelijken? Verdiep u in de mogelijkheden en vraag uw adviseur om advies.

Naar boven