Uitvaartverzekeringen vergelijken: waarop letten?

1 maart 2019

Uitvaartverzekeringen, als particuliere schadeverzekeraar bieden wij deze verzekeringen niet meer aan. Toch krijgen wij hier regelmatig vragen over. Daarom in dit blog tips voor het afsluiten van een uitvaartverzekering.
 

Soorten uitvaartverzekeringen

Goed om te weten is dat er niet een soort uitvaartverzekering is. Veel verzekeraars bieden verschillende soorten uitvaartverzekeringen aan. Deze drie soorten zijn er:

  1. Natura uitvaartverzekering
  2. Kapitaal uitvaartverzekering
  3. Combinatie uitvaartverzekering

Met alle drie deze verzekeringen verzekert u zich voor uw uitvaart. Wat er precies is verzekerd, verschilt bij deze verzekeringen.
 

Verschil natura uitvaartverzekering, kapitaaluitvaartverzekering en combinatie uitvaartverzekering

Wat er per soort uitvaartverzekering wordt uitgekeerd, verschilt. De onderstaande tabel geeft inzicht.
 

Soort verzekering

Wat is verzekerd?

Natura uitvaartverzekering

Uw verzekeraar keert een vooraf afgesproken bedrag uit waarmee uw nabestaanden uw uitvaart kunnen verzorgen
 

Kapitaal uitvaartverzekering

Bestuurders van motorvoertuigen, bromfiets en gehandicaptenvoertuig
 

Combinatie uitvaartverzekering

Deze verzekering is een combinatie van de natura verzekering en de kapitaal verzekering. Een uitvaartondernemer verzorgt de uitvaart en uw nabestaanden ontvangen een vooraf besproken bedrag voor extra wensen. 

 


Gemiddelde kosten voor een uitvaart

De gemiddelde kosten voor een uitvaart, vallen samen met de soort uitvaart. Zo kost een crematie gemiddeld tussen de € 4.000,- en € 7.000,-. Een begrafenis is duurder. Houd voor een begrafenis gemiddeld rekening met een bedrag tussen de € 7.000,- en de € 10.000,-.
 

Premielooptijd

Naast de soort uitvaartverzekering en de keuze voor een crematie of begrafenis, is ook de premielooptijd een belangrijke factor als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten. Bij een langere looptijd betaalt u maandelijks een lagere premie. Uit onderzoek blijkt dat het lonend is om op 18-jarige leeftijd een uitvaartverzekering met een korte looptijd af te sluiten.
 

Veel mensen kiezen voor kapitaal uitvaartverzekering

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een kapitaal uitvaartverzekering. Begin deze maand was de natura uitvaartverzekering nog slecht in het nieuws.
 

Te laag verzekerd voor uitvaart

Het komt voor dat mensen te laag zijn verzekerd voor hun uitvaart. Zoals in het voorbeeld, waar NOS over berichtte. Het komt ook voor bij kapitaalverzekeringen. U sluit bijvoorbeeld een verzekering af voor € 7.000,-. Maar na twintig jaar kost een uitvaart niet meer gemiddeld € 7.000,-  maar € 9.000,-. U dekt  dit risico af door te kiezen voor een kapitaalverzekering met index. De premie gaat jaarlijks iets omhoog. Maar u bent wel altijd goed verzekerd.
 

Waar kunt u een uitvaartverzekering vergelijken?

Uitvaartverzekeringen vergelijken kan op verschillende websites en natuurlijk bij uw adviseur. Hij denkt actief met u mee en geeft u onafhankelijk advies.

Naar boven