Reddingsboot KNRM in zee in actie

Waarom ondersteuning vanuit Stichting Goede Doelen Nh1816

In 2008 ontstond de samenwerking tussen Stichting Goede Doelen Nh1816 en de KNRM. Het in de vaart brengen van een geheel nieuwe klasse reddingboot was de droom van de KNRM in het kader van haar vlootvernieuwingsproject.

Met de financiële steun van Stichting Goede Doelen Nh1816 werd deze droom in 2014 werkelijkheid en de Nh1816 klasse reddingboot in de vaart genomen. Niet alleen een geweldige nieuwe ontwikkeling maar het levert direct een bijdrage in de schadebeperking waar zowel Nh1816 als de verzekerde profijt van hebben.

KNRM in actie met helicopter en reddingsboot

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redt ieder jaar 3.000 mensen. Snel, professioneel en kosteloos. De KNRM heeft een landelijk netwerk van 45 reddingstations met 1.300 professioneel opgeleide vrijwilligers langs de kust. De reddingvloot van de KNRM telt 75 reddingboten, die door professionele vrijwilligers worden bemand. Tien reddingposten met lifeguards worden tijdens de zomermaanden bemand op de Waddeneilanden. Op alle wereldzeeën kunnen zeevarenden een beroep doen op de artsen van de Radio Medische Dienst van de KNRM voor een doktersadvies.

De KNRM is een ongesubsidieerde hulpverleningsorganisatie, die in stand gehouden wordt door donaties, schenkingen en nalatenschappen. Jaarlijks is € 18 miljoen nodig om reddingboten en redders 24 uur per dag gereed te houden. Ruim 90.000 Redders aan de wal voelen zich verbonden met de KNRM en steunen de organisatie met een jaarlijkse bijdrage.

De KNRM garandeert directe hulp aan iedereen die daarom vraagt en krijgt daarbij de steun van donateurs (zogenaamde “Redders aan de wal”). De KNRM ontvangt geen overheidssubsidie.

Jaarlijks nemen de reddingsacties voor de pleziervaart 60 procent van de totale acties van de KNRM in beslag. In de meeste gevallen rukt de KNRM uit als gevolg van motorstoring of slechter wordende weersomstandigheden. Tegenwoordig komt de KNRM meer dan 1840 keer per jaar in actie. In 1825 hoefde de Redding Maatschappij slechts zes maal in actie te komen.

Ondanks alle veranderingen die er maatschappelijk en technisch zijn geweest, is de KNRM een zelfstandige, ongesubsidieerde organisatie gebleven. In de toekomst wil de KNRM dat zelfstandige karakter behouden.

Reddingmuseum boot aan kade

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers Den Helder

Het Nationaal Reddingmuseum is hét museum in Nederland van het Nederlandse Reddingwezen op zee. Gevestigd in een prachtig monumentaal deel van Den Helder, op Willemsoord. In het museum is van alles te ontdekken wat met water en ‘overleven’ te maken heeft. Van vroeger en van nu.

Het Reddingmuseum, KNRM en Nh1816 gaan hand in hand. Risico’s vermijden én schade beperken zijn de gemeenschappelijke delers van de drie. Een mooie manier om jong en oud te laten kennismaken met het reddingwezen van vroeger en nu.

Bent u KNRM-polishouder? Dan heeft u op vertoon van uw lidmaatschap gratis toegang voor één persoon tot het Nationaal Reddingmuseum.

boothuis van KNRM

Boothuis Wijk aan Zee

Ook aan de vaste wal timmert de KNRM aan de weg. In Wijk aan Zee bijvoorbeeld, waar een vernieuwd boothuis werd geopend. De uitbreiding en verbouwing van het reddingstation werd met substantiële steun van Stichting Goede Doelen Nh1816 gerealiseerd.

Het reddingstation dat bemand wordt door zo’n dertig vrijwilligers, voldeed niet langer aan de hedendaagse eisen. Met de komst van een nieuwe en langere reddingboot was uitbreiding van de ruimte noodzakelijk. Bovendien was het bemanningsverblijf te klein geworden voor de grote ploeg van vrijwilligers en de middelen die ze nodig hebben om hun reddingwerk te verrichten.

Naar boven